2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Véradóbarát

Újságolvasás során olyan tudósításokkal találkozhatunk, amelyekben előfordul a véradóbarát melléknév, rendszerint a munkahely főnév jelzőjeként: Véradóbarát munkahely lett a Tittel Pál Kollégium. – Véradóbarát Munkahely elismerést kapott az Energetikai Technikum és Kollégium. –Véradóbarát Munkahely lett a MÁV FKG. – A Magyar Vöröskereszt „Véradóbarát Munkahely” elismeréssel tüntette ki a HELL ENERGY Magyarországot. – A Magyar Vöröskereszt Véradóbarát Munkahely kitüntetést adományozott a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek a Véradók Napja alkalmából... – Véradóbarát Munkahely elismerést vehetett át az MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred március 1-én a szentesi vérközpontban. – Örömmel számolunk be arról, hogy idén a BKV Zrt. kapta meg a Magyar Vöröskereszt Véradóbarát Munkahely díját. – A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége Véradóbarát Munkahely címet adományozott a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak. – Köszönjük a „Véradóbarát munkahely” elismerést, melyben a Büttner Kft. részesült!

A Magyar Vöröskereszt azzal jutalmazza a véradásban jeleskedő vállalatokat és intézményeket, hogy „Véradóbarát munkahely” díjat ítél meg számunkra. Megyénként minden évben egy munkahelyet választanak ki erre a célra. A cégek számára fontos, hogy a véradás lehetőségét biztosítsák a munkavállalóknak. Ez a kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend a dolgozók körében, évről-évre növekszik a véradók száma. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók napja (november 24.) alkalmából rendezett ünnepségen nemcsak a véradóbarát munkahelyeket tünteti ki, hanem a sokszoros véradókat és a véradás ügyének támogatóit is díjazza.

A véradóbarát melléknév feltehetően a német blutspenderfreundlich tükörszava. Gyarapítja a barát utótagú szavak állományát (ilyen a békebarát, az emberbarát, a felebarát, a gyermekbarát, a kebelbarát, a könyvbarát, a népbarát, a sportbarát, a szürkebarát, a természetbarát, a testbarát, a zenebarát stb.)

A fogyatékosság-barát melléknév szintén a munkahely főnév jelzőjeként szerepel. A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat, azzal a céllal, hogy elősegítse az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkaadók egymásra találását. A Salva Vita Alapítvány 1993 óta segíti a megváltozott munkaképességű (népiesen szólva leszázalékolt) embereket a munkavállalásban. A munkáltatók előnyben kell, hogy részesítsék azokat a jelentkezőket, akiknek van komplex minősítésük, azaz olyan dokumentumuk, amely munkaképességük szintjét százalékosan kimutatja.