2024. április 19., péntek

„Herceg János és Zombor is meghatározó hatással volt az életemre”

Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat

Pénteken a zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű rendezvénye keretében került sor a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadására a könyvtár Gyermekosztályának termében. Az idei díjazott Hász Róbert író, szerkesztő. A díj átadásán részt vett, közreműködött a bíráló bizottság két tagja: Balázs Attila és L. Móger Tímea (elnök), a díjazott egészségügyi okok miatt nem volt jelen.
A Herceg János Irodalmi Díjat (Mraković Péter akadémikus szobrászművész alkotását) a Könyvtár igazgatója, Nataša Turkić adta át a Hász Róbert által erre felhatalmazott személynek, L. Móger Tímeának, aki felolvasta az ünnepelt köszönőlevelét.
Ebben egyebek mellett az alábbi sorok szerepelnek:
,,Az emberi tapasztalások között az egyik legfontosabb az első város-élmény. Nekem Zombor volt az első Városom. Megismertem utcáit, tereit, parkjait, templomait és könyvtárait, hogy aztán később megismerjem a város időtlen szellemiségét, Gozsdu Elek, Herceg János, Laza Kostić, Konjović munkásságát. Két legújabb regényem helyszíne is Zombornak ebben az időn kívüli szellemi és fizikai terében játszódik, a bő száz évvel korábbi Zomborban, ahol a város polgárai, szerbek, németek és magyarok járták a város utcáit és kalapjukat megemelve köszöntötték egymást (...) A Herceg János díj azért is kedves a számomra, mert János bácsi, ahogyan mi hívtuk, éveken át a szülőfalumban, Doroszlón élt. Ő volt az első valóságos, élő író, akit személyesen megismertem. Ő volt az első professzionális olvasó, akinek meg mertem mutatni kezdő, bátortalan irodalmi próbálkozásaimat. Aki aztán cserébe a kezembe nyomta a legendás Új Symposion néhány régi számát, hogy lássam, hogyan is néz ki a modern vajdasági magyar irodalom (...) Zombor is, Herceg János is a maga módján meghatározó hatással bírt életemre. Úgy tűnik, sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb mindhárman összetalálkozzunk..."
Az ünnepélyes díjátadón levetítették a Petőfi Irodalmi Múzeum által készített rövid portréfilmet Hász Róbertről. Emellett elhangzott a Fekete J. József által írt laudáció, amelyben egyebek mellett a következő áll:
,,A történetközpontúság kezdettől fogva meghatározója Hász prózájának, ehhez a szerzőnek tágasságra van szüksége, a novella helyett ezért válhatott uralkodó műfajává a regény. Van olyan műve, amelyben fölbukkan az önéletrajziság, meg az anekdotázás, a szövegirodalmi hatások, de ezek nem kényszerű megfutamodások a nagy ívű történetmesélés elől, hanem a prózaműfaj határainak építő feszegetései (...) Kétségtelen, hogy Hász Róbert jó sci-fi író, disztopikus ellen-utópia megálmodója, a történelmi és kultúrhistóriai regények szerzője, pandúrdetektív-regényei új utakat járnak a magyar szép- és krimi irodalomban.
Végső ideje, hogy a Márai Sándor-díj és a József Attila-díj mellet magáénak tudhassa a Herceg János Irodalmi Díjat."
Az ünnepélyes díjátadón felolvasták továbbá Hász Èlünk, komàm című tárcanovelláját, amelynek témája a szülőfaluhoz kapcsolódik.
Az esemény védnökei voltak: Zombor Város és a Pele öntöde, Szivác.