2024. április 25., csütörtök

Újabb kitüntetésben részesül Karikó Katalin

A rák kezelésében kulcsfontosságú mRNS technológiáért Karikó Katalin és három kutatótársa kapja a William B. Coley-díjat.

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI).

Az indoklás szerint a COVID-19 világjárványt megfékező mRNS-vakcinák fejlesztőihez kötődő technológia nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében. A William B. Coley-díjat 2021. november 10-i virtuális ünnepségen adják át a négy kutatónak.

Az immunrendszer erejének hasznosítása mellett kötelezte el magát a rák minden fajtájának megfékezése és potenciális gyógyítása érdekében a Cancer Research Institute (CRI). Az amerikai Rákkutató Intézet (CRI) nonprofit szervezet.

A William B. Coley-díjat az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatásért annak a négy kulcsfontosságú tudósnak ítéli oda, akinek COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezését és kifejlesztését köszönhetjük – jelentette be a CRI 2021. november 4-én New Yorkban.

A rangos kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem alumnája, a biokémikus Dr. Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusa és a BioNTech alelnöke, valamint Dr. Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine professzora, továbbá a BioNTech társalapítói, Dr. Uğur Sahin és Dr. Türeci Özlem virtuális ünnepségen veszi át.