2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hétfőtől új szabályok

Branislav Tiodorović: A hosszabb iskolaszünet adott esetben ártalmas is lehet

A diákok országszerte, így Vajdaságban is, már hétfőn megkezdik az őszi tanítási szünetet, amelyet követően november 15-én térnek vissza az iskolapadokba. Szintén hétfőtől kezdődően a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben, továbbá a fogadóirodákban és a játéktermekben már 20 órától kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni.
A hosszabb tanítási szünet kapcsán Branislav Tiodorović epidemiológus és a köztársasági válságtsáb tagja a Prva tv-nek kifejtette, hogy a diákok valóban nem elsősorban az oktatási intézményekben fertőződnek meg, ám ha betegen mennek iskolába, másnak is továbbadják a vírust. A koronavírus delta variánsa, valamint a még ennél is fertőzőbb delta plusz variáns, amely feltehetőleg hamarosan Szerbiában is megjelenik, a korábbi variánsokhoz képest gyorsabban és könnyebben terjed, így szükségszerű volt megszakítani a fertőzésláncot, nyomatékosította Tiodorović. Mint hozzátette, a szünet elméletileg hatékony lehet a járványhullám megzabolázásának a szempontjából, ám az is elengedhetetlen, hogy a szülők, valamint a diákok megértsék, hogy a szünetet nem bulizásra, összejövetelek szervezésére kellene kihasználni, ellenkező esetben a hosszabb tanítási szünet miatt akár tovább rosszabbodhat a járványhelyzet.
A Covid-beléptetők alkalmazásával kapcsolatos új rendelkezés tekintetében Tiodorović megjegyezte, hogy a testület egészségügyi szakértői továbbra is kitartanak amellett, hogy a védettségi igazolvány akkor tudná igazán éreztetni hatását, ha a nap 24 órájában alkalmaznák. Szavai szerint ugyanakkor mielőtt bármilyen intézkedést elrendelnek, azt is elengedhetetlen figyelembe venni, hogy például van-e elegendő erőforrás annak betartatásához. „Nézzék meg, hogy hogyan nézett ki a Crvena zvezda stadionja este. Ez feltehetőleg a továbbiakban sem változik, mert ezzel kapcsolatban semmilyen döntés nem született."
A szakértő, saját elmondása szerint, pesszimista a járványhelyzet jövőbeni alakulásának tekintetében. Érvelése szerint nem sikerült megvalósítani a tervet, hogy őszig a lakosságnak legalább a 80 százalékát védőoltással immunizálják, ennek okán elkerülhetetlen a védettség természetes módon történő megszerzése.
– Feltehetőleg mindenki megfertőződik. A védőoltással immunizáltak többsége valószínűleg jól átvészeli majd a betegséget, az azon korábban áteső polgárok immunitása is elfogadható. Az immunitás természetes körülmények között történő kialakulása sokáig eltarthat, sokan elhunyhatnak, többnyire oltatlan személyek, de oltottak is meghalhatnak, ha például idősebbek, vagy krónikus megbetegedésben szenvednek. Vagy mindannyian elkezdünk felelősségteljesen viselkedni, vagy a vírus addig terjed, amíg a fertőzéssel szemben védetlen személyt talál – fogalmazott Tiodorović.

PARITTYÁVAL A HOLD ELLEN
Az új intézkedések olyanok, mintha valaki parittyával lőne a Holdra, jegyezte meg Zoran Radovanović epidemiológus az N1 tv-nek nyilatkozva. Nem tudni, hogy ki szólt a vírusnak, hogy 20 óráig ne fertőzzön, de azt sem, hogy a vírus tartja-e magát a megállapodáshoz, fűzte hozzá Radovanović.
– A védettségi igazolványt még júliusban be kellett volna vezetni, akkor, amikor a válságstáb egészségügyi szakértői, tévesen, arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a napi esetszám ősszel legfeljebb ezer lesz. Az egészségügyi szakértők korábbi nyilatkozatai alapján folyamatosan azt szögezhettük le, hogy nem ellenzik a spontán fertőződést, az intézkedések enyhék voltak és nem tartatták be azokat – nyilatkozott Radovanović.
A nyugalmazott egyetemi tanár szerint a halálozási mutatók hiteltelenek, szerinte mostanában naponta átlagban 200 ember hal meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Mint hozzátette, az elmúlt 20 hónapban jegyzett 35 ezer többlethalálozásból feltehetőleg 25 ezer következett be a Covid–19 miatt.

MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A DELTA PLUSZ
Miután pénteken Horvátországban hivatalosan is megerősítették, hogy kimutatták a delta plusz variáns jelenlétét – Szlovéniában még júliusban izolálták az említett variánst – Tanja Jovanović virológus a Večernje novostinak nyilatkozva közölte, hogy az említett variáns egyelőre nem jelent meg Szerbiában, legalábbis eddig még nem izolálták. Mint elmondta, a szakértők folyamatosan elemzik az ország különböző területein elvégzett koronavírusteszteket, de eddig még nem bukkantak rá a delta plusz variánsra.
„A szakértők úgy vélik, nem valószínű, hogy a delta plusz csökkentené a vakcinák nyújtotta védelmet, de az lehetséges, hogy az eredeti delta változathoz képest valamivel gyorsabban terjed. Ám szerintük még így sem számít aggodalomra okot adó mutációnak." (hvg.hu)

5725 FERTŐZÖTT – 68 ELHUNYT
Ami az aktuális járványmutatókat illeti, a pénteki hivatalos jelentés értelmében egy nap leforgása alatt 5725 új fertőzést jegyeztek az országban, 21.154 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 27,1 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 68 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 10.271 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 6729 Covid-pácienst gyógykezelnek, 270-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1810 új fertőzést jegyeztek, ebből 396-ot Újvidéken.