2024. március 28., csütörtök

A Pfizer befejezte szájon át szedhető gyógyszerének klinikai tesztelését

A Pfizer korábban befejezte a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelését, miután a vizsgálatokból kiderült, hogy a gyógyszer 89 százalékban csökkenti a kórházba kerülés vagy halálozás kockázatát az enyhe és közepes koronavírus fertőzéstől szenvedő betegek esetében - közölte a cég pénteken.

A kombinált kezelés a Paxlovid nevet kapja és napi kétszer három tablettából fog állni. A Pfizer kérni fogja a szer sürgősségi engedélyezését az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA), azt követően heteken vagy hónapokon belül várható döntés.

A Pfizer pénteken bemutatta 775 felnőtt beteg részvételével végzett vizsgálata előzetes eredményeit: azoknál, akik az új szert egy másik már ismert antivirális készítménnyel, a ritonavirral együtt kapták, egy hónap után 89 százalékkal csökkent a kórházba kerülés vagy halálozás kockázata azokhoz képest, akik placebót kaptak. A gyógyszert kapók kevesebb mint egy százalékának volt szüksége kórházi kezelésre és senki sem halt meg a kezelést követő 28 napban.

A kontrollcsoportban lévők 7 százaléka került kórházba és 7 haláleset történt.

,,Reméltük, hogy valami különleges szerről van szó, de ritka, hogy egy gyógyszer csaknem 90 százalékos hatékonyságot mutat és 100 százalékos védelmet jelent a halál ellen" - mondta Mikael Dolsten, a Pfizer vezető kutatója.

A vállalat korábbi közlése szerint a PF-07321332 jelű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva.

A vizsgálatban résztvevők nem kaptak oltást, enyhe és közepes koronavírus fertőzéstől szenvedtek, és egyéb egészségi problémák, például túlsúly, diabétesz vagy szívbetegség miatt magas volt náluk a kórházba kerülés kockázata. Az öt napon át tartó kezelést az első tünetek megjelenésétől számított 3-5 napon belül megkezdték náluk.