2024. április 20., szombat

A francia katolikus egyház intézményes felelősséget vállalt a szexuális visszaélések miatt

A francia katolikus egyház intézményes felelősséget vállalt pénteken az egyházon belül fiatalok és gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

,,A katolikus egyház elsőrendű feladata az áldozatok tekintetében, hogy elismerje intézményes felelősségét a szexuális visszaéléseket elkövetők személyes felelőssége mellett" - jelentette ki Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Lourdes városában. Mint mondta, az egyház felelősséggel tartozik az áldozatok, a társadalom és Isten felé.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak egyes elkövetők elszigetelt eseteiről van szó, hanem a történteknek rendszerszintű vetülete volt. Moulins-Beaufort kiemelte, hogy a felelősségvállalás magában foglalja a kártérítés iránti kötelezettséget is.

A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított független bizottság október elején hozta nyilvánosságra a szexuális visszaélésekről szóló 2500 oldalas jelentését, amely a többi között megállapította: a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.

Ferenc pápa a jelentlés közzététele után fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért. A katolikus egyházfő hangsúlyozta azt is, hogy a francia egyháznak a "borzalmas valóság" tudatában a megváltás útját kell követnie.