2022. január 25., kedd

Kelet-Szerbiára terelődik a figyelem

Požarevactól Galambócig a Nagy-Moraván keresztül gyorsforgalmi út épül

Belgrádtól Veliko Gradištéig 2024-ben már kevesebb mint egy óra alatt lehet eljutni –, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, a Požarevac és Galambóc közötti gyorsforgalmi út munkálatainak kezdetén az építőhelyre tett látogatása során. Ha pedig megépül a Galambócig vezető út is, akkor azt a távot 70-75 perc alatt lehet majd megtenni.

Az államfő rámutatott, fontos, hogy lerövidüljön az utazás ideje, hiszen ezáltal megerősödik a kapcsolat a főváros és a vidék között. Ezt követően a beruházók megtalálhatják számításaikat, ezenkívül a turizmus fellendülésére is számít. Szavai szerint Szerbia egyik legnagyobb és talán egyik legszebb körzete ez, amely eddig nem kapott elég figyelmet, ahogy a körzet legnagyobb városa, Požarevac sem. Elmondta ugyanakkor, hogy ez a gyorsforgalmi út jelenti majd a kapcsolatot a Duna-autóúttal is, ahol már folyamatban vannak a felújítási munkálatok és várhatóan Kladovo és Donji Milanovac között be is fejeződnek. Jövő év júniusáig felújítják a Donji Milanovac és Galambóc közötti szakaszt is. Vučić a kivitelezőket ütemesebb munkavégzésre szólította fel, hogy a Duna-autóutat már június előtt is használni lehessen.

Nagy reményeket fűzött a gyorsforgalmi út kapcsán a turizmus fellendítéséhez. Mint elmondta, Galambócon egy kikötőt álmodtak meg, ennek köszönhetően szeretnének jobb összeköttetést teremteni Ráma várával és az Ezüst-tóval (Srebrno-jezero).

Vučić közölte azt is, hogy Požarevacon megkezdték az ipari zóna kialakítását, a város erre a célra megvásárolt egy régi gyárudvart. Ezt a területet ajánlják majd fel a beruházóknak.

Részletezve az adott körzetben tervezett további beruházásokat, elmondta, hogy külön projektumok készülnek az ivóvíz- és a szennyvízelvezető hálózat kiépítésére, valamint a falusi utak megépítésére is, hogy a polgárok saját szülőhelyükön találhassák meg boldogulásukat. Az államfő rámutatott ugyanakkor, hogy nagyon sok építőhely van az országban és a legnagyobb gondot jelenleg az okozza, hogy nincs elég építőmunkás Szerbiában, így például a Morava-korridoron mintegy ezer török és indiai vendégmunkás dolgozik.

Vučić ígéretet tett, hogy gyorsforgalmi utat építenek majd Brza Palanka felé is, illetve a továbbiakban onnan Kladovo és Negotin irányába is.

A Požarevac és Galambóc közötti gyorsforgalmi út fő kivitelezője a Shandong Hi-Speed Group. Ez a kínai vállalat építi a Lajkovac és Valjevo (Iverka) közötti autópályát is, amely az államfő bejelentése szerint jövő év szeptemberére elkészül. Požarevac és Galambóc között 67 kilométer hosszú, két-két közlekedési sávos útszakaszt képzeltek el. A munkálatok 337 millió euróba kerülnek. Több mint 20 híd, felüljáró és aluljáró épül majd, többek között a Nagy-Morava felett is épül egy híd. A tervek szerint 24 kereszteződést alakítanak ki a helyi utakkal. A gyorsforgalmi út a Belgrád–Niš autópálya požarevaci leágazásánál kezdődik és Galambóc bejáratáig vezet, ahol a meglévő Duna-autópályára csatlakozik és Kladovóig lehet rajta utazni. A munkálatok két évig tartanak, így várhatóan 2024 novemberében befejeződnek.