2024. április 24., szerda

Februárig újabb fél millió halálos áldozatot követelhet a koronavírus Európában

Az immunizálás lelassult az egész kontinensen

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy az Ókontinens ismét a koronavírus-járvány epicentruma lett, a fertőzöttek száma egész Európában növekszik. A szakértők szerint az új hullám nagyszámú halálos áldozatot eredményezhet, amelyért az átoltottság alacsony szintjét és a nem elég hatékony járványintézkedéseket teszik felelőssé.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális vezetője arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi kimutatások szerint február végéig Európában további fél millió halálos áldozatot követelhet a koronavírus – közli a BBC. Ezért az alacsony átoltottságot, és a nem megfelelő járványintézkedéseket tette felelőssé.

Meg kell változtatnunk a stratégiánkat a járvány kapcsán foganatosított intézkedések, és a megelőzés tekintetében is – fogalmazott.

Az immunizálás lelassult az egész kontinensen. Spanyolországban ennek az aránya 80 százalékos, Franciaországban és Németországban 68 illetve 66 százalékos, de egyes közép-európai államokban és a kontinens keleti részén alacsonyabbak ezek az arányok. A kimutatások arra is felhívják a figyelmet, hogy Oroszországban például a lakosságnak mindössze a 32 százaléka vette fel októberig a védőoltást legalább két adagját.

Az Egészségügyi Világszervezet eddig 1,4 millió halálos áldozatot regisztrált a régióban 

A szervezet arra figyelmeztet, hogy az utóbbi négy hétben több mint 55 százalékkal nőtt az új esetek száma Európában, annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségű védőoltás áll az országok rendelkezésére. Úgy fogalmaznak, hogy ilyen tekintetben Európa példája figyelmeztetés lehet az egész világ számára.

Németországban például egy nap alatt 34 ezer új esetet jegyeztek, ami rekordnak számít.  Nagy-Britanniában is több mint 37 ezer új esettel számolnak. A szakértők itt is a halálos áldozatok növekedésére, és az egészségügy túlterheltségére figyelmeztetnek, hiszen164 halálos áldozatot jegyeztek 24 óra alatt, míg a múlt héten 126 volt ez a szám. A németországi járványügyi szakértők úgy fogalmaztak, hogy a koronavírus negyedik hulláma még több szenvedést hozhat az országnak. Nagy-Britanniában az illetékesek szerint túl sokan érzik azt tévesen, hogy a világjárvány már véget ért.

A megoldást az a tény mutathatja a leginkább, hogy a legnagyobb átoltottsággal rendelkező országokban az új fertőzöttek számát mutató adatok továbbra is relatív alacsonynak tekinthetők, bár ezeken a helyeken (pl. Olaszország) is valamelyest növekszenek a számok az utóbbi időben – közli a Szerbiai RTV.