2024. március 28., csütörtök

Borús idő lesz a hétvégén kiadós csapadékkal

Akár 30-tól 50 liter eső eshet négyzetméterenként

Egyre több felhő érkezik országunk fölé, amelyek szinte egész Szerbiát elborítják ma, kiadós csapadékot eredményezve. Egy nap alatt négyzetméterenként akár 30-tól 50 liter esőre is lehet számítani, de néhol még többre is – jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

Legfőképpen az ország északi, nyugati, délnyugati, és központi részein várható kiadós esőzés, a nyugati vidékeken, Szerémségben és Bánátban zivatarokra is lehet számítani.

Az időjárási körülmények miatt a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet narancssárga figyelmeztetést adott ki Bánátban, a Morava menti vidékeken, és Nyugat-Szerbiában. Sárga figyelmeztetés van érvényben Szerbia délnyugati részén és Szerémségben.

A folyók is kiléphetnek medrükből 

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a kisebb folyók az országban kiléphetnek medrükből.

Egyes folyószakaszokon november 5-étől 7-éig lehet számítani a vízszint emelkedésére, amely helyenként elérheti az árvízvédelmi szempontból veszélyesnek számító szintet is.

Keleten és délen száraz marad az idő

Az ország keleti és déli részén továbbra is száraz, meleg idő várható. Délkeleten holnap akár 23 Celsius-fokot is mérhetnek majd, míg északon csupán 10-et.

Az előttünk álló napok időjárása

A hétvége első napján felhős időre számíthatunk, és kicsit tovább csökken a hőmérséklet. Reggel és a délelőtti órákban helyenkénti eső várható. Gyenge északnyugati szél fúj. A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb pedig 10 és 15 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap enyhén felhős időre számíthatunk, de az ország nagyobb részén nem várható csapadék. Változó irányú, gyenge szél fúj. A legalacsonyabb hőmérséklet 4 és 9, míg a legmagasabb értékek 13 és 18 fok között mozognak majd.

Hétfőn újabb felhők érkeznek fölénk, amelyek reggel helyenkénti esőt hoznak északon, majd várhatóan a csapadék kiterjed más vidékekre is. Gyenge északnyugati szél fúj. A legalacsonyabb hőmérséklet 4 és 7, a legmagasabb pedig 12 (északon) és 19 (délen) Celsius-fok között alakul – közli a Szerbiai RTV.