2024. április 18., csütörtök

Adomány a hatékonyabb földművelésért

A NALED képviselői laptopokat és számítógépeket adományoztak a szabadkai önkormányzatnak

Csütörtökön a városházán a NALED (Nemzeti Szövetség a Helyi Gazdaságfejlesztésért) képviselői laptopokat és számítógépeket adtak át a városi önkormányzatnak. Az esemény a Települési telekgazdálkodás digitalizálása elnevezésű regionális projektum keretében valósult meg.

Az adományt az önkormányzat részéről Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja vette át. A projektum részleteit Stefanos Jokić, a projektum koordinátora ismertette az adomány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

– A projektum az önkormányzatok mezőgazdasági ügyintézésének digitalizálását szeretné elősegíteni. Ez egy regionális projektum, amelyben részt vesz Bosznia-Hercegovina és Montenegró is, és a német szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium támogatja. Mindezt a NALED, a TeleGroup cég és a a GIZ, vagyis a Német Műszaki Együttműködési Szervezet közreműködésével valósul meg. Szabadka egyike azon öt szerbiai önkormányzatnak, amely része a pilot projektumnak, és Topolyával, Verbásszal, Inđijával és Zomborral együtt valósítja meg a programot. Célunk a digitalizáció, ezáltal pedig a mezőgazdasági földek hatékonyabb megfigyelése, annak érdekében, hogy megőrizzük a földek minőségét. A projektum keretében ma számítógépes felszereléseket adtunk át a helyi önkormányzatnak. Ezen eszközökkel a mezőgazdasági föld művelését szeretnénk hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni – nyilatkozta Stefanos Jokić.

Srđan Samardžić megköszönte az adományt, és elmondta, hogy az önkormányzat képviselői ma három laptopot és két asztali számítógépet vettek át a NALED képviselőitől. Az adomány összértéke 478 816 dinár.

Hozzátette, hogy korábban a projektum keretében 11 meteorológiai állomást helyeztek ki a város környéki településekre, és a számítógépek mellett az AgroLIFE alkalmazás licencét is ingyenesen elkapták.

Így ezen eszközöknek köszönhetően az állami földek bérlői és a magánföldek tulajdonosai is olyan naprakész adatokhoz férnek hozzá, amik megkönnyítik a földművelést. Kiemelte, hogy jelenleg a város területén 6548 bejelentett mezőgazdasági birtok van, s ezek nagy része igénybe veszi a szolgáltatást.

Bognár Pásztor Hajnalka kiemelte, hogy a laptopokat és számítógépeket a Mezőgazdasági Titkárság munkatársai fogják használni.

– A meteorológiai állomások a klimatikus feltételeket ellenőrzik, és szoftvereken keresztül segítik majd a termelőket abban, hogy például milyen növényvédelmi szereket használjanak, az AgroLIFE alkalmazás pedig megmutatja számukra, mikor vannak alkalmas napok a talaj művelésére vagy a növényvédelmi kezelésekre, valamint minden műveletre, amelyet a növénytermesztés során el kell végezni – magyarázta Bognár Pásztor Hajnalka, és hozzátette, hogy a projektum megvalósítása során szerzett tapasztalatokat más önkormányzatokkal is szeretnék megosztani.