2024. április 20., szombat

Örökségünk népzenei koncert

Szombaton, november 6-án 19 órai kezdettel immár hetedik alkalommal szervezik meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben az Örökségünk – A Vajdasági Nagyzenekar koncertje elnevezésű népzenei találkozót, amelyen az idén nyolc vajdasági zenekar mutatkozik be. A szervezők a Fokos Civil Szervezet, illetve a Bóbita Óbecse Nagycsaládosok Egyesülete.

– Az Örökségünk elnevezésű koncert a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdeműnek évről évre. A rendezvény ötlete a szintén évente megrendezésre kerülő Vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel, miszerint az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy a hangszerlelkek együtt történő zengése az emberi lelkek egyidejű vibrálását váltja ki. Itt fogalmazódott meg a koncert célja, koncepciója is. Célunk, hogy legyen egy rendezvény, mely fellépési lehetőséget biztosít minden aktív zenekarnak, olyanoknak is, akik egyébként kevesebb lehetőséget kapnak, illetve, hogy bemutassuk, szűkebb hazánkban is jelentős népzenei mozgalom alakult ki, amely máig is működik. Hálánkat fejezzük ki ezzel elődeinknek, akik a mozgalmat elindították, bizonyítva nekik, hogy a munkájuk gyümölcse mára beérett. Nem titkolt célunk a népzenének a fiatalok minél szélesebb körében való népszerűsítése, hogy a néphagyomány ne a „kiváltságosok” privilégiuma legyen, hanem a lehető legeredetibb formájában a mindennapok szerves része. A koncerten az egész magyar nyelvterületről felcsendülnek majd dallamok, a Dél-Alföldtől kezdve a mai Magyarországon és Felvidéken át, egészen Erdélyig, ismertetve zenei hagyományunk változatos mivoltát, sokszínűségét. Rendezvényünk egyediségét mutatja, hogy a zenekarok nemcsak külön-külön, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólalnak majd – mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője.

Az est folyamán fellép a Csalóka zenekar, Csonka Ferenc és zenekara, a Csörömpölő zenekar, a Duhaj együttes, a Fokos zenekar, a Juhász zenekar, a Pendergő zenekar és a Véka zenekar. A belépő önkéntes adomány. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatja.