2024. április 19., péntek

A britek házi használatra engedélyeztek egy Covid-gyógyszert

Nagy-Britanniában engedélyezték a Molnupiravir nevű gyógyszert a koronavírus okozta megbetegedés kezelésére. Az ország elsőként adott zöld fényt ennek a gyógyszernek az otthoni használatához.

A gyógyszert olyan, 18 éves vagy annál idősebb felnőttek használhatják, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, és kialakulhat náluk valamilyen más súlyos betegség is. A Molnupiravir néven ismert gyógyszert naponta kétszer kell bevenni öt napon keresztül azoknak, akik otthon tartózkodnak a betegség enyhe vagy közepes tüneteivel.

Forradalmi megoldásnak bizonyulhat a gyógyszer, ugyanis enyhíti a tüneteket és felgyorsítja a gyógyulást, csökkentve a kórházi megbetegedések számát, és segíthet a járvány leküzdésében a szegényebb, gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban.

A CNBS jelentése szerint a Molnupiravir az Egyesült Államokban, Európában és máshol is felülvizsgálatra vár.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a múlt hónapban jelentette be, hogy november végén független szakértőkből álló testületet hív össze a gyógyszer biztonságosságának és hatékonyságának megvizsgálására.

Bejelentették, hogy az év végéig 10 millió doboz gyógyszert tud legyártani, ezeket a készleteket már felvásárolták.