2024. április 20., szombat

Mozgással nyugszik meg a földkéreg

Kragujevacon csütörtökön is jegyeztek földrengéseket

Kragujevacon ma délután ismét rengett a föld, igaz csupán enyhe, 2,3-as erősségű földmozgást észleltek a műszerek – tette közzé a belgrádi sajtó. Ez már a második földrengés volt csütörtökön, és a szakemberek rámutattak, egyáltalán nem rendkívüli jelenség az ilyesmi, a nagyobb földrengéseket, enyhébb talajmozgások követik, amelyeket jelen esetben nem észlelhették a polgárok, csupán a műszerek jegyezték.
Az InfoKG.rs kragujevaci portál közölte, hogy 10 óra 20 perckor a Köztársasági Szeizmológiai Központ a Richter-skála 2-es erősségű fölrengést jegyzett. Ez akkor már két nap lefogása alatt a harmadik mozgás volt, hiszen szerdán hajnalban két kisebb fölrengést észleltek, amely epicentruma a Vodojaža-tó közelében volt.
Az InfoKG.rs portálnak nyilatkozó szeizmológusok arra mutattak rá, hogy az utóbbi földmozgásokat a polgárok nem érzékelhették. Természetes jelenségről van szó, hiszen a földkéreg így nyugszik meg.
Emlékeztettek arra, hogy Kragujevacot szerdán éjjel valamivel éjfél után egy 3,9 erősségű földrengés rázta meg, amit még Belgrádban és Topolaban is észleltek. Ezt hajnali 5 után egy újabb, jóval gyengébb földmozgás követett.
Tegnap a délelőtti mozgást délután egy újabb követett Blaževo területén.
A hírügynökségi jelentések figyelmeztetnek arra, hogy a múlt hétvégén Mladenovacon is rengett a föld, akkor Kragujevac környékét is megrázta.
Ezek a földmozgások nem okoztak jelentősebb anyagi kárt, ám a szeizmológusok azt nyilatkozták a médiának, hogy az előttünk álló időszakban újabb földmozgásokkal is lehet számolni.
Dr. Ana Mladenović, a belgrádi Bányászati-Földtani Kar tanára a Prva televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb földrengést a területünkön az Adriai-mikorlemez a Dinarida földkéreggel való ütközése váltja ki. Az így keletkezett nagy mennyiségű tektonikus energia miatt a földregések Albániában, Montenegróban és Horvátországban a legerősebbek. Ám ez az energia a kontinens belseje felé halad, ezért voltak földrengések Petrinjeban, illetve Banjalukaban is. Elmondása szerint Szerbiában a legkritikusabb pont Kopaonik, 40 évvel ezelőtt ugyanis itt jegyezték a legerősebb földrengést a régióban – ami 5,9-es erősségű volt. Rámutatott, Šumadija területe is szeizmológiai szempontból aktív.
Maldenović kiemelte, hogy az előttünk álló napokban is a talaj lecsendesedésére számítanak, azaz gyengébb földmozgások követhetik egymást.