2024. április 26., péntek

Vasútépítés milliós büntetésekkel

A Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítésének késése és az orosz hitelrészletek késleltetésének elmulasztása miatt Szerbia eddig több mint 4,7 millió dollár büntetést fizetett, és további 30 millió dollár büntetés származik a čortanovci viadukt és alagút projektjében megmutatkozott hiba miatt, tudta meg a BIRN Balkáni Oknyomozó Hálózat.

A vasútnak 2018 közepére kellett volna elkészülnie, miközben csak akkor kezdődtek a munkálatok az első, Belgrád–Ópazova közötti szakaszon, amelyet kínai hitelből finanszíroztak. Az orosz hitelből épülő második, Ópazova–Újvidék szakasz építésére csak 2019. január 31-én adták ki az építési engedélyt, noha azt 2017. augusztus 29-ig kellett volna megtenni. A harmadik, kínai hitelből épülő Újvidék–Szabadka (Kelebia) szakaszon még el sem kezdődtek a munkálatok, a BIRN szerint még folyamatban van az építkezési engedély beszerzése.

A határidők megszegése, továbbá a projekt hibái, valamint a hiteltörlesztő részletek megfelelő időben való visszavonásának elmulasztása miatt Szerbia már eddig is hatalmas büntetéseket fizetett, miközben a BIRN értesülése szerint autókra, kávéscsészékre, bojlerokra... jutott pénz az építés helyett. A CIP Közlekedési Intézet téves geológiai felmérése miatt – minek során az állványok két, három métert is lesüllyedtek –, Szerbia 30 millió dolláros kártérítést fizet az orosz kivitelező partnernek.