2024. április 19., péntek
HIVATÁSOS BÁBSZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJA

A nézők szárnyán

Az Ifjúsági Színházban ünnepélyesen megnyílt a Hivatásos bábszínházak 52. találkozója, a rendezvényegyüttes november 6-áig tart.

A sorozat megnyitóján többek között jelen volt Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagjai is, aki elmondta, hogy az újvidéki önkormányzat számára kiemelten fontos a kulturális rendezvények támogatása.

– A város a jövőben is támogatja majd azokat a rendezvényeket, amelyek hozzájárulnak az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat sikerességéhez. Ezek közé tartozik egyértelműen a Hivatásos Bábszínházak Találkozója is, amelyen immár hagyományosan megjelennek a szerbiai bábszínházak. A következő napokban, a bábszínház tagjai a gyermekek elé varázsolják majd a bábvilágot. Egy kis képzelőerővel, árnyékok és fények bevetésével, érdekes kosztümök és alakzatok használatával élménydús módon bemutatják a dramatizáció művészetét, amelynek segítségével életre keltik a meséket és a legendákat. Szeretnék felhívást intézni az újvidékiekhez, hogy jöjjenek el minél többen az Ifjúsági Színházba, élvezzék ezeket az egyedi előadásokat – üzente Rožić, majd gratulált a Hivatásos Bábszínházak Találkozója szervezőinek.

Az Ifjúsági Színház repertoárján november első hetében a nézők kilenc előadást láthatnak – nyolcat ezek közül a versenykategóriában, amelyeket a kragujevaci, niši, nagybecskereki, szabadkai, belgrádi, újvidéki és banjalukai bábszínházak adnak elő.

Az idei fesztiválnak a Nézők szárnyán elnevezést adták, az előadások mellett kerekasztal-beszélgetést is tartanak a bábszínházak jövőjéről a régióban.

Csütörtökön este 6 órától a Színháznak szeretettel címmel a szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű előadását nézhetjük meg, míg november 5-én, ugyancsak 18 órai kezdettel a Toša Jovanović Népszínház Hamupipőke című előadását láthatjuk, szintén az anyanyelvünkön. Érdeklődni és jegyeket foglalni a 021/521-826-os telefonszámon lehet.