2024. április 23., kedd

Mintegy hatszáz adag étel készül a népkonyhán

A topolyai Vöröskereszt fél éven át 16 helyszínen oszt egytálételt

November 1-én, hétfőn startolt Topolya községben a Vöröskereszt keretein belül működő népkonyha. Budimir Marić titkár elmondta, hogy az idei év nagy terve jobb minőségű ételadagokat biztosítani a rászoruló egyéneknek.

– A községünk területén 600 ételadag kerül kiosztásra a község és az állami szervek támogatásával. A népkonyha 5 munkanapon keresztül, 6 hónapon át biztosít tápláló egytálételt. Fél veknit, vagyis 250 dkg kenyeret és 500 ml főtt ételt vehetnek magukhoz felhasználóink, ami egy felnőtt egyén napi ételszükségletét teszi ki. A gyerekek ennek az adagnak körülbelül a felét kapják el, 300 dkg mennyiségben 250 dkg kenyérrel. Az adagok méretét növelni nem tudjuk, hiszen azt törvény szabályozza, de az idén az a célunk, hogy javítsunk a minőségen. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk ízletesebb ételporciókkal szolgálni a felhasználóink számára – tudtuk meg a titkártól, aki hozzátette, hogy a népkonyhát igénybe vevők száma arányos a települések lakosságszámával, vagyis Topolyán osztják a legtöbb adagot, majd Bácskossuthfalva a sorban a második, Pacséron és Bajsán egyforma arányban kerül kiosztásra az étel, majd következnek a kisebb települések.

– Hogy a népkonyha gördülékenyen működhessen, két meghatározott időre felvett munkatársunk, szakácsnőnk látja el a feladatát, illetve az egyik munkatársam mellett én is közreműködök az adagok célba juttatásában. Emellett mind a 16 ételosztó helyen, illetve településen több önkéntesünk segítségére is számíthatunk, hogy megérkezzen a felhasználóinkhoz az étel, illetve hogy a higiéniai feltételek is teljesülhessenek – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a népkonyha működtetéséhez szükséges alapanyagokat a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium támogatásával kapják kézhez a Szerbiai Vöröskereszten keresztül.

– Gyakorlatilag 10-féle alapélelmiszerről van szó, ami állami támogatásból jut el hozzánk: lisztről, étolajról, rizsről, babról, tésztafélékről, makaróniról, konzervborsóról és -zöldbabról, illetve lecsókészítményről, bizonyos tartós húskészítményekről, valamint fűszerekről. Ha számadást készítünk, akkor kiderül, hogy a községi támogatás egyenértékű az állami donációval, az önkormányzattal kötött jelen szerződés alapján 81 dináros összegről van szó minden egyes adagra vonatkozóan – nyilatkozta a titkár, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a népkonyhára való jogosultságról Topolya Község Szociális Központja hivatott határozatot hozni.

– A végzéssel kapcsolatos döntés meghozatalában természetesen figyelembe veszik az egyén vagy a család anyagi körülményeit, mint ahogy azt is, hogy mekkora az adagok számára vonatkozó keretösszeg, ami a rendelkezésünkre áll. Emellett szigorúan nyilvántartjuk azt is, hogy mely egyének, családok veszik igénybe az ételadagokat az elosztópontoknál, hiszen van arra is példa, hogy a jogosultság ellenére nem élnek a lehetőséggel. Ennek elsősorban az az oka, hogy ha valaki elköltözik a nyilvántartott lakcíméről, nem jelzi azt a hatóságok felé – tudtuk meg Budimir Marićtól.