2024. április 20., szombat

A mezőgazdaság hatékonyságáért

Topolya község termelői, sőt bármely érdeklődő polgár ingyenesen csatlakozhat ahhoz az internetes felülethez, aminek köszönhetően a községszerte az idei év elején kihelyezett kilenc digitális meteorológiai mérőműszer adatait lehet lekövetni.

Az applikáció emellett az átlaghőmérsékletet, a napsütés arányát, a szél erősségét alapul vevő mérései alapján és más konkrét adatok megadásával kiszámítja a várható hozamot, valamint a növényeket érintő, előre látható megbetegedésekkel kapcsolatos információkat is közread.

Ennek a rendszernek a zavartalan és hatékonyabb munkája érdekében digitális csomagot, számítógépes felszerelést adtak át szerdán a projektum zászlóvivői Topolya község önkormányzata számára.

A Nyugat-Európában már népszerű applikáció szerbiai népszerűsítésében egyébként a gazdasági kamara, a NALED és a TeleGroup cég vesz részt, a német gazdasági és energiaügyi minisztérium, a GIZ, vagyis a Német Műszaki Együttműködési Szervezet támogatásával.

A NALED regionális fejlődésért felelős koordinátora, Stefanos Jokić az átadást követően elmondta, hogy az AgroLife applikáció segítségével a tapasztalatok alapján hatékonyabb és eredményesebb mezőgazdasági tevékenységet végezhetnek.

– Topolya mellett Zombor és Szabadka városnak, Inđija és Verbász községnek van lehetősége részt venni ebben a fejlesztésben. Elsősorban az állami földek bérlői lettek megcélozva ezzel a felülettel, de az applikáció adataihoz egyébként foglalkozástól függetlenül bárki ingyenesen hozzáférhet – mondta Stefanos Jokić, aki azt is elárulta, hogy az AgroLife applikáció követésére előirányozott számítógépes eszközöket mintegy 2000 euró értékben adományozták a községi önkormányzat részére, az év elején 9 helyszínen kihelyezett korszerű meteorológiai mérőműszerek pedig egyenként 6000 eurót érnek, amibe nincs beleszámítva a nyilvánosan is hozzáférhető szoftver értéke.

Az eszközökért Kovács Viktor, az önkormányzat mezőgazdasági ügyekért felelős tanácstagja mondott köszönetet, és kifejezte reményét a további sikeres együttműködéssel kapcsolatban.

– A digitális meteorológiai állomások hatalmas előrelépést jelentettek a községünk korszerűbb mezőgazdasági fejlődésében. Személyesen is igénybe veszem az applikáció adatait, és elégedett vagyok azzal, az ismeretségi körömben is pozitív visszajelzésekről van tudomásom. Az applikáció használatába már a kezdetektől bevontuk az állami földeket bérlőket, akkor a hosszú távú, a hároméves és az egyéves szerződéses felek száma 177 volt. Az önkormányzat célja lesz a jövőben, hogy minél több termelővel megismertessük ennek a számos előnnyel rendelkező digitális felületnek a használatát. Talán egy, az ideihez hasonló rendkívüli időjárással járó, nehéz évben is kapaszkodót adhat – tette hozzá Kovács Viktor.

Topolyán két meteorológiai mérőműszert tudnak követni az érdeklődők, egy-egy kihelyezett eszközt pedig Bajsa, Pobeda, Njegoševo, Pacsér, Bácskossuthfalva és Zobnatica közelében helyeztek ki. Az applikáció elérhető Topolya község önkormányzatának a honlapján, illetve androidos telefon segítségével ingyenesen letölthető a Play áruházból AgroLife néven.

A számítógépes felszerelés és a sikeres együttműködést igazoló oklevél ünnepélyes átadásán jelen volt Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke, Szedlár Péter, a községi közigazgatási hivatal vezetője, Marko Marić, a NALED képviselője, Kovács Viktor, az önkormányzat mezőgazdasági kérdésekért felelős tanácstagja, Kristina Knežević, a TeleGroup képviselője és Stefanos Jokić, a NALED regionális fejlesztésekért felelős munkatársa.