2024. április 19., péntek

Infrastrukturális beruházások november elseje után is

Csütörtökön ülésezik a városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartja tizenötödik rendes ülését, amelyen 34 napirendi ponttal kapcsolatban döntenek a képviselők. Az ülésen egyebek mellett beszámoló hangzik el a város idei költségvetésének kilenc hónapos megvalósulásáról is, de több közvállalat alapszabályát is módosítják. Utóbbiakat a bunyevác nyelv hivatalos használatba vétele teszi szükségessé.

A mai képviselő-testületi üléssel kapcsolatban szerdán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke tartott sajtótájékoztatót.

– Az ülésen megvitatjuk a város költségvetésének kilenchavi megvalósításáról szóló jelentését. Nem az én feladatom az, hogy részletekbe menően beszéljek erről, de azt mindenféleképpen el szeretném mondani, hogy a számok jók, a megvalósítás megfelelő, amiért gratulálni szeretnék a polgármesternek, valamint a városi közigazgatás ezekkel a kérdésekkel foglalkozó részlegeinek. Természetesen a jelentésről a képviselő-testületi ülésen mindenki elmondhatja a véleményét, de elfogadását illetően bizakodásra ad okot, hogy a testület pénzügyi és költségvetési bizottságának ülésén az ellenzék képviselője is támogatta a jelentést. Emellett elindítjuk a Vasutas település, Kisradanovác és Makkhetes helyi közösségek bizonyos övezeteire vonatkozó részletes szabályozási terv módosítási folyamatát. Erre elsősorban a vasútépítés miatt kerül sor. Az ülésen módosítjuk a községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendeletet. Ezzel az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat hatásköre bővülni fog, és ezáltal a beruházások kivitelezése felgyorsulhat, másrészt az infrastrukturális beruházások elvégzésére nemcsak március 1-je és november 1-je között lesz lehetőség, ahogy az a jelenleg hatályos határozat szerint van, hanem november 1-je után is. Ez a lehetőség nem terjed ki azon utakra, utcákra, amelyek a téli szolgálat hatáskörébe tartoznak, azok a beruházások, amelyek tehát kedvező időjárási körülmények esetén november 1-je után valósulnak meg, nem veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot – fogalmazott Pásztor Bálint.

Emellett módosítják az egyetemisták ösztöndíjazásáról szóló rendeletet is. Szabadka város száz hallgatót támogat, és a rendelet módosításával az ösztöndíjak odaítélésekor hangsúlyosabb szerepet kap a pályázók szociális helyzete.

Dr. Pásztor Bálint elmondta azt is, hogy módosul a polgári védelem megszervezéséről és működéséről szóló rendelet is, ami elsősorban az önkéntes tűzoltó egyesületek esetében bír jelentőséggel, és Szabadka város több településén is nagy hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak.

A városi képviselő-testület ülése csütörtökön kilenc órakor kezdődik és élőben követhető Szabadka város hivatalos weboldalán: a www.subotica.rs