2024. április 20., szombat

Minden vércsoportból hiány van

Az önkéntesek számát illetően Vajdaságban Magyarcsernye második helyen áll

Kedden délelőtt Magyarcsernyén a Vöröskereszt helyi szervezete a Vajdasági Vérátömlesztő Intézettel közösen önkéntes véradási akciót szervezett. Ez alkalommal 21-en adtak vért.

Vajdaságban, ha a lakosság számához viszonyítva vizsgáljuk és számoljuk a véradók arányát, akkor Törökbecse után Magyarcsernye áll a második helyen az önkéntes véradók számát illetően, a községben pedig első a település, tudtuk meg Sötét Istvántól, a Vöröskereszt helyi koordinátorától és Sári Piroskától.

– Ma Tordáról, Tóbáról és Magyarcsernyéről érkeztek véradók, de vidékiek is jöttek, akik itt a községházán vagy a belügyi szerveknél dolgoznak, mert ez így egyszerűbb nekik. Aki ad vért, az biztosan egészséges ember, mert az önkénteseken egy rövid szűrővizsgálatot is elvégeznek, tehát ellenőrzik a hemoglobinszintjüket, meghatározzák a vércsoportjukat, és néhány fertőző betegségre is tesztelik őket. A férfiak évente négyszer, a nők pedig háromszor adhatnak vért. Amikor toborzunk, mindig hangsúlyozzuk a véradás pozitív hatásait, mert amellett, hogy a véradóról bebizonyosodik, hogy teljesen egészséges, kiemeljük azt is, hogy csökkenti a szívroham, az agyi infarktus, de a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. És azt sem felejthetjük el, hogy a véradás a világon az egyik leghumánusabb cselekedet, mert emberéleteket menthetünk vele. Jelenleg minden vércsoportból hiány van, tehát ez úton is szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne féljenek, keressék fel a számukra legközelebbi véradóhelyet és adjanak vért. Számomra külön öröm az, hogyha a fiatalok is elköteleződnek a véradás mellett – nyilatkozott Sötét István.

Nincs ez másképp a 22 éves Hódi Ákosnál sem, aki ma negyedik alkalommal adott vért.

– Nekem nagyon fontos és tetszik, hogy véradás előtt egy szűrővizsgálatot is végeznek. Megnyugtató az a tudat, hogy egészséges vagyok. És külön öröm számomra, hogy a véradással segíthetek valakin – mondta Ákos.

Kiss Ervin már sokszoros véradó, több mint 35 alkalommal adott vért.

– Még középiskolás koromban a buszra menet láttam először egy véradási akciót a tűzoltóotthonban. Bepillantva az ablakon láttam, hogy sok ismerősöm ott van. De az is idegesített, hogy nem tudtam a vércsoportomat. Ekkor döntöttem úgy, hogy a következő véradáson már én is részt veszek, és mivel a következő akció az iskolai szünidőben volt, gyorsan lehetőségem is nyílt rá. Az első véradásom alkalmával megtudtam, hogy melyik vércsoportba tartozom, elmondtak néhány fontos tudnivalót, és felvilágosítottak arról is, hogy a leadott vérmennyiség gyorsan pótolható. Magyarán mondva a frissen termelt vér a szervezetben olyan, mint egy olajcsere az autóban. Azóta már tudom, nem jár különösebb fájdalommal sem, és így, hogy helybe jönnek, már tényleg csak akarat kérdése az egész. Most már minden véradásról úgy jövök haza, hogy tudom, valakinek segíthettem, és nem is jelent gondot számomra segítkezni a rászorulókon – mesélte Kiss Ervin.

A mai véradási akciót a járványi rendelkezésekkel összhangban szervezték meg.