2024. március 28., csütörtök

Szinte mindenhol van jelöletlen tömegsír

A magyarság legszörnyűbb tragédiájára emlékeztek Szenttamáson

Az előző évekhez hasonlóan a szenttamási magyarság november 2-án újra megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról. Nemcsak a római katolikus temetőben, hanem a település szinte minden részén vannak kisebb-nagyobb jelöletlen tömegsírok. A mai piactér területén (az egykori Darvas- féle fűrész- és fatelep) egy túlélő elmondása szerint 180 áldozatot végeztek ki. A ránkmaradt források szerint Tito partizánjai 1944 őszén és 1945 telén Szenttamás község területén mintegy 600 embert kínoztak halálra és lőttek tömegsírba.

Az első koszorúzás 10 órakor volt Nádalján, az ottani ártatlan áldozatoknak a temetőben elhelyezett keresztjénél, ahol a kegyelet virágait a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének képviselői Szabados Fodor Beáta, Oroszi Vékony Beáta és Kocsis Krisztián helyezték el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés 14 órakor kezdődött, a bejáratnál lévő keresztnél, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett, több száz magyar polgári áldozat emlékére. A kegyelet virágait először Magyarország Belgrádi Főkonzulátusa képviseletében Böde Tamás és a Szabadkai Főkonzulátus képviselője, Sarlay Péter konzul helyezték el. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Ternovác István koszorúzott. A szenttamási önkormányzat nevében Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, valamint dr. Ilija Gazepov, a községi tanács tagja koszorúzott. Kishegyes község nevében Kovács Károly tartományi képviselő és Kerekes Zoltán tanácstag rótta le kegyeletét. A Gion Nándor Kulturális Központ nevében Németh Dezső és Paraczky László koszorúzott. A Vajdasági Magyar Szövetség koszorúját Brasnyó Nándor, a szenttamási szervezet képviselője, valamint Szabados Fodor Beáta és Kocsis Krisztián tanácstag helyezte el. A VMSZ Női-, Ifjúsági- és Nyugdíjas Fóruma nevében Brasnyó Erika, Oroszi Vékony Beáta és Szokola Lajos koszorúzott.

A harmadik koszorúzás 14.30-kor volt, a második világháborúban Szenttamás védelmében elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál. Itt a főkonzulátus nevében Böde Tamás és Sarlay Péter, az MNT képviseletében Ternovác István, a VMSZ képviseletében pedig a helyi szervezet tagjai, Salamon Anetta és Kocsis Krisztián koszorúzott. A megemlékezésen az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.