2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Egy szerb a vigaszágon

Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója a Belgrádban hétfőn elkezdődött U23-as világbajnokság előtt azt nyilatkozta, a magyar különítménytől egy-két érmet és több pontszerző helyet remél, ellenkező esetben rendkívül csalódott lenne. Nos, az első versenynap után máris beteljesült a vágya, mert 77 kg-ban Lévai Tamás, 87 kg-ban pedig Losonczi Dávid kiharcolta a döntőt, miután a hétfő esti elődöntőben ukrán, illetve lengyel ellenfelet győztek le egészen meggyőző módon, így Tamás tegnap lapzártánk után az eddig látványosan ponterős iráni Amin Kavijaninedzsaddal, Dávid pedig az orosz Alekszandr Komarovval küzdött meg az aranyéremért. 130 kg-ban a harmadik éremre is esély volt, mivel Vitek Dáriusz a svájci Delian Alisahival mérkőzött meg a bronzért.

A magyarok közül tegnap Tösmagi Attila (72 kg), Kismóni Móric (82 kg) és Érsek Róbert (97 kg) lépett szőnyegre. Közülük nem tudta senki sem megközelíteni csapattársaik előző napi teljesítményét, Érsek azonban ma a bronzért küzdhet.

A szerbiai válogatottak sajnos tegnap sem tudtak maradandót nyújtani. Pintér Áron (72 kg) egy jó képességű fehéroroszra, Andrej Kavaleuszkijra futott rá, aki gyorsan meglepte Áront, s a második menet derekán már le is fújták a meccset, mert a fehérorosz 8:0-ra vezetett. A zentai fiatalembernél még rosszabbul járt Uglješa Gajić (67 kg), akit fél perc alatt a kirgiz Marlen Asikejev szintén technikai tussal győzött le. A szerb csapat legtöbbet talán Branko Kovačevićtól (82 kg) várt, s ezzel összhangban győzelemmel is rajtolt, két pörgetéssel felülmúlta a kirgiz Bekszultan Nazarbajevet. Vele egy időben lépett szőnyegre Aleksandar Simović (97 kg) is, de ő technikai tussal kikapott a svájci Damian von Euwtól. Branko aztán a negyeddöntőben a svájci Ramon Betscharttal találkozott, s bár 2:0-ra vezetett, végül egy ellene „elkövetett” pörgetéssel kikapott. De láss csodát! A svájci az elődöntőben megverte Kismónit, így Kovačević a vigaszágra került!

Ma a lányok is megkezdik a versengést, a műsoron az 50, 55, 59, 68 és a 76 kg-os súlycsoportok szerepelnek.