2024. április 24., szerda
KÉZILABDA

Mindenkinek játéklehetőséget biztosítani

A Magyar Kézilabda-szövetség elismerte az adai férfi és női kézilabda eredményeit

Nagy elismerésben részesült az adai női és férfi kézilabda, miután a nyár folyamán a Magyar Kézilabda-szövetség oklevélben részesítette a magyar kézilabdáért kifejtett eredményes tevékenységéért Urbán Mónikát, a Halász József Női Kézilabdaklub elnökét és Tóbiás Józsefet, a Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub vezetőjét. Mindkét klubvezető a személyes elismerés mellett az egyesületi vezetőség, az edzők és a játékosok, valamint a támogatók közös sikerének tartja a díjat. A klubvezetőket az elismerésen kívül az adai felnőtt- és az utánpótlás-kézilabda helyzetéről és célkitűzéseiről kérdeztük.

Urbán Mónika kiemelte, az adai női kézilabdáért kifejtett eredményes tevékenységéért kapta az elismerést, ami megható és felemelő érzés volt számára, különösen, hogy a magyar női válogatott felkészülési meccsének szünetében vehette át Siófokon.

– Büszke vagyok a díjra, ezúton is szeretném megköszönni az MKSZ vezetőségének, valamint Juhász Istvánnak, aki segíti a munkánkat! Fontosnak tartom, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulják meg a kézilabdázás alapjait. Ez a klubban szépen működik, ha szükséges, két nyelven zajlik az edzés. A klubvezetői szerep számomra egy teljesen természetes, mindenki által elvárt tevékenység, amelyben helyt kell állnom. Megszoktam, hogy ha az ember bármit is tesz az életben, rengeteg kritikusa van, ezért is nagy élmény, hogy nem akárki, hanem az MKSZ adta az elismerő oklevelet. Ez nemcsak nekem szól, hanem az egész klubnak, a vezetőségnek, a játékosoknak, az edzőknek, mert minden a közös munkánk gyümölcse. A kézilabda csapatjáték, a klub létét és életét ugyanúgy a csapatmunka határozza meg. Miután átvettem az oklevelet, ösztönzést éreztem, hogy ezután még nagyobb lendülettel és erővel tudok dolgozni. A mérkőzéseken elért eredmény mellett nagyon fontos a klubban zajló munka. Ahhoz, hogy egy-egy csapat elérjen valamilyen eredményt, győzelmet, sokat kell dolgozni, és mindig az alapoktól kell építkezni. Lehet, hogy nem azonnal születnek sikerek és eredmények, de tudni kell ezt az időszakot is türelemmel végigdolgozni. A fiataloknál kell a legnagyobb türelmet gyakorolni. Amikor a gyerekek elkezdenek az egyesületbe járni, akkor először a labdával való játékot szerettetjük meg velük, nem azonnal a kézilabdát. Ha már tud játszani a labdával, lehet sikerélménye a gyermeknek. Ezt követően kezdjük el oktatni a kézilabdát. Tudjuk és látjuk az edzéseken a tehetséget, illetve azt, hogy mire képes egy-egy játékos, de a pályán néha meglepődnek vagy megijednek. Ilyenkor kell nagyon türelmesnek lenni. Lehet, hogy vereséget szenvedünk a mérkőzésen, viszont a játékosok egyéni fejlődése is sikerélmény – nyilatkozta Urbán Mónika.

A Halász József Női Kézilabdaklub két csapattal szerepel a felnőtt-, illetve több csapattal a korosztályos bajnokságokban, valamint a legkisebbek a szivacskézilabdát játsszák, de egyelőre nem versenyeznek. Urbán Mónika elmondta, hogy a Halász József I. csapata Viktor Felbab edző és Momčilo Ćurčić másodedző vezetésével az őszi idénytől a Szuper B Ligában szerepel, ahova már nagyon szerettek volna felkerülni. Kiemelte, hogy jól kezdte a csapat a bajnokságot, és izgalmas mérkőzéseket játszik. A mérlegük egyelőre két döntetlen, valamint egy-egy győzelem és vereség. Az egyesülettől távozott néhány játékos, helyettük kettős igazolással új, fiatal játékosokat szerződtettek. Sajnálattal jegyezte meg, hogy megsérült Fajka Éva, akinek hiánya nagy veszteség a csapatnak, de bíznak a mielőbbi felépülésében.

– Az idén kerültünk be a Szuper B Ligába és még ismeretlenek az erőviszonyok. Az elsődleges célunk, hogy felmérjük a lehetőségeinket a többi csapattal szemben, és az őszi szezon befejeztével tudunk elvárásokat megfogalmazni. Az elsődleges cél a bennmaradás, de a középmezőny lenne az igazságos elvárás – magyarázta a klubelnök. – A középiskolás korú játékosaink a múlt évben az U16-os korosztályban játszottak, bár még sok volt közöttük a 14 éves kézilabdázó. Az idén őket a Halász József II. csapataként beneveztük a felnőtt korosztályú vajdasági II. ligában Božić Boglárka edző vezetésével. Azzal, hogy itt az első csapatból a 18 évesek is besegítenek néha, attól függően, hogy az első csapattal mennyit tudnak a pályán lenni. Az elsődleges célunk, hogy a játékosok valamelyik csapatnál mindig tudjanak játszani. Kíváncsian álltunk az idei szezonhoz, mivel ezt a bajnokságot nem ismertük. Bár még az elején vagyunk, jól szerepel a csapat, amelynek eddig három győzelme és egy veresége van. Ebben a ligában az elsődleges célunk, hogy mindenki kapjon lehetőséget. Másodlagos, de bízunk benne, hogy a tabellán az elsők között leszünk.

A klubelnök az utánpótlással kapcsolatosan megjegyezte, hatékonyan támogatja a munkájukat az MKSZ. Az egyesületben a kézilabda alapjaival ismerkedő, illetve szivacskézilabdát játszó óvodás és kisiskolás gyerekek több csoportban edzenek. A kisgyerekeket 7 éves korig Öreg Ildikó vezeti, a 8 évesekkel Boris Manojlović, a 9 évesekkel Fajka Éva foglalkozik. Benák Krisztián irányítja a 10 éves kézilabdázókat, akiket már beneveztek az U12-es korosztály bajnokságába, ahol két csapatuk is szerepel. Király Ágnes edző vezeti a másik csapatot, amelyben az idősebb és tapasztaltabb játékosok vannak. Az U14-es együttest Božić Boglárka irányítja Király Ágnes másodedző vezetésével. Emellett Tóbiás Vivien az utánpótlás funkcionális edzője, Rákos Zsuzsa pedig a felnőttcsapat erőnléti edzője. Moholon Pander Éva és Öreg Ildikó edzi a kislányokat.

A Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub elnöke, Tóbiás József is meghatódott, amikor megtudta, hogy az MKSZ elismerő oklevelét veheti át, hiszen mindössze két-három éve tart a kiváló együttműködés. Hozzátette, hogy az elismerés csapatmunka eredménye, mert sokan hozzájárultak az egyesületből. Megjegyezte, hogy külön megtiszteltetés volt, hogy az ünnepélyes díjátadóra a női válogatott felkészülési mérkőzésének szünetében került sor Siófokon.

– Az adományozó kiemelte, hogy több mint másfél évtizedes munkám van az utánpótlás és a felnőttcsapat terén klubelnökként és támogatóként. Több korosztályos magyar válogatottat is kineveltünk, ezzel nem sokan dicsekedhetnek a külhoni magyar területeken. Ráadás volt a díjkiosztón, hogy az oklevelet Pálinger Katalintól vehettem át, aki mindig nagy kedvencem volt. Szeretném hangsúlyozni, hogy Juhász István sportakadémiai vezető személyében, aki a mi koordinátorunk, olyan partnerre találtunk, aki az elejétől kezdve fel tudta mérni, hogy a magyarországi akadémiákhoz, központokhoz viszonyítva milyen körülmények között és milyen munkát végeztünk. Ennek a ténynek is nagyon sokat köszönhetünk, valamint az MKSZ támogatása is javarészt ennek köszönhető – mondta Tóbiás.

A Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklubban a felnőttek mellett több utánpótlás-korosztály is működik. Tóbiás elmondta, hogy az I. ligában szereplő felnőttcsapatnál a nyáron még nem tudták, hogyan fognak összerakni egy ütőképes keretet, és ki lesz az edző, de végül minden jól alakult. Kiemelte, hogy a tizenkét csapatos bajnokságban kiegyenlített a mezőny, és nagyon erős gárdák szerepelnek, egy-két együttes kivételével mindenhol attraktív és gyors kézilabdát játszanak.

– A nagykikindai, egykori kiváló játékos Dragan Mrakić kiváló edző is, nagyszerű munkát végzett. A kemény védekezésből szerzett gyors gólokra épít, illetve a megfelelő támadásra. A bajnokságban hat forduló után az első helyen állunk. A Gajdobrán (Szépliget) elszenvedett egygólos vereség után zsinórban öt meccset nyertünk. Büszke vagyok a csapatunkra és az edzőnkre, aki ilyen rövid idő alatt ilyen komoly gárdát tudott összekovácsolni. Ha lesz rá lehetőségünk, hogy a feljutásért küzdjünk, mindent el fogunk követni érte. Ezzel egyetért a vezetőség, az edző és a játékosok is – tudtuk meg a klubelnöktől, aki beszélt a csapat összetételéről is.

– Egy-két játékos abbahagyta a kézilabdát vagy távozott a klubtól. Sikerült azonban leigazolni egykori játékosunkat, Benák Krisztiánt, aki az NB 1/B bajnokságban játszott. Boris Manojlović után ő a második játékosunk, akit egy év alatt hazahoztunk Magyarországról. Csatasorba állítottuk Faragó Csongort, aki a Pick-Szegedben volt, Kovács Filip is visszatért hozzánk Magyarországról. Ilyen formában próbáljuk megtartani az egyensúlyt a csapaton belül, mert szükség van néhány vidéki játékosra is, akik mind környékbeliek. Fontos, hogy az edzéseken nagy létszámban vannak jelen a játékosok.

A Potisje-Pletex utánpótlásában komoly szakmai és pedagógiai munka folyik. Tóbiás József elmondta, hogy a minikézilabdát nem számítva négy csapattal versenyeznek a különböző korosztályos bajnokságokban.

– Az U16-os korosztályban egy csapattal versenyzünk, az U14-eseknél pedig két csapattal. Ezt azért vállaltuk be, mert attól tartottunk, hogy nem tudunk mindenkinek megfelelő mennyiségű játéklehetőséget nyújtani, inkább két kisebb létszámú csapattal vágtunk neki a bajnokság első részének. A tapasztaltabb első csapat a tabella első helyén áll, őket Rákos Zsuzsa és Momčilo Ćurčić irányítja. A másik, fiatalabb játékosokból álló gárda a 3–4. helyen áll, őket Rákos Zsuzsa vezeti. Az első csapat valószínűleg bejut majd a Szuperligába. Mindig próbáljuk szem előtt tartani, hogy mindenki kapjon játéklehetőséget, mert csak úgy tudnak fejlődni a játékosok. Az U14-esek közül többen beugranak az U16-os csapatba is, sőt, annak gerincét képezik. Momčilo Ćurčić edző vezetésével az U16-os korosztály versenyen kívül játszik, mert van két túlkoros játékosunk, de nem akartuk őket elveszíteni, a felnőttcsapathoz viszont túl korai lett volna őket felzárkóztatni. Van egy fiatal csapatunk U12-ben, amely csapat Benák Krisztián edző vezetésével szépen játszik és fejlődik. Köztük egy korosztályos játékos van, a többiek 2010-es és 2011-es születésűek, de ahhoz képest hősiesen helytállnak. A legfiatalabb korosztályokkal Kiss Sándor, Sípos Oszkár és Öreg Ildikó edző foglalkozik, valamint Tóbiás Vivien segíti a mozgáskoordináció gyakorlását. Az utánpótlás-bajnokságban minden évben van eredménycentrikus, illetve olyan csapatunk, amelynél a fejlődés a fontos. Ebben az idényben az U14-es csapattal szeretnénk kijutni az országos bajnokságra – nyilatkozta Tóbiás József.