2022. május 21., szombat

Múltunk, gyökereink kapaszkodót jelentenek

Budapesten mutatkoznak be a Hétköznapi hőseink pályázat résztvevői, köztük vajdaságiak

Három napon át Budapesten tartózkodnak a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet című pályázatban résztvevő határon túli diákok, akiket tegnap Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntött a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, a felkutatott helyi hősök pedig nemcsak a közösségnek, hanem másoknak is muníciót adnak – hangsúlyozta Fekete Péter köszöntő beszédében.

Mint rámutatott, múltunk, a gyökereink kapaszkodót jelentenek, amelyeket meg kell találni és megfelelő helyre el kell helyzeni, de saját magunkban is szükségünk van kapaszkodókra. A határon túli fiatalok, amikor felkutatták a helyi hősöket, ilyen kapaszkodókat építettek – tette hozzá.

 Ez a három nap a hőseinkről szól, azokról, akik ott élnek a határon túli településeken – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, kiemelve, hogy a projekt résztvevői az egész Kárpát-medencéből érkeztek: a dél-erdélyi Meggyesről, Komárom környékéről, a Csallóközből, Vajdaságból és a Muravidékről is. A projektben 12 éves kortól 24 éves korig vettek részt fiatalok.

B
Szabadkát mutatják be vajdasági részvevők (Fotó: MTI)

„Mindegyikük felkutatta a maga területén egy kis szegletét annak a múltnak, amely a helyi közösséghez kapcsolódik és ráirányítja a figyelmet az ottani értékekre” – emelte ki, hozzátéve: a pályázatra több értékes munka érkezett, amely segíti a Kárpát-medencei települések múltjának tudatosítását, megőrzését. 

Csáky Csongor kitért arra, hogy a résztvevők a három nap alatt délelőttönként videoelőadásban mutatják be azokat az embereket akiket megtaláltak, felkutattak, délutánonként pedig egyebek mellett a Parlamentet, a Nemzeti Színházat látogatják meg.

„Igyekeztünk olyan programokat összeállítani a résztvevőknek, amely megpróbál olyan metszetet adni a főváros kultúrájából, amely sokak számára meghatározó lehet” – mondta, megjegyezve: vannak olyanok, akik még soha nem jártak a magyar fővárosban.