2024. április 26., péntek

Felnőttkorba lépett a zEtna Irodalmi Fesztivál

Ma kezdődik a zentai kortárs irodalmi és művészeti szemle

Ma, csütörtökön, a Zentai Alkotóházban este hat órától Benes László, Könyv az apámról című kötetének a bemutatójával hivatalosan is kezdetét veszi a zEtna 18. irodalmi fesztiválja. Az Omló partot elnevezésű esten a szerzővel Sinkovits Péter irodalmár, lapunk nyugalmazott újságírója, szerkesztője beszélget majd.

Pénteken délelőtt tíz órakor az Irodalmi karaván keretében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban Kolozsvári irodalomóra címmel Karácsonyi Zsolttal, Papp Attila Zsolttal és Mărcuţiu-Rácz Dórával Patyerek Réka folytat eszmecserét. Ugyanezen a napon délután négy órakor a Zentai Alkotóházban, a Művészeti Karaván keretében: Agyagfalva-New York – Fülöp Lóránt és Szentes Zágon kiállításán vehetnek részt a fesztiválra ellátogatók. A kiállítást Mărcuţiu-Rácz Dóra az Echinox és a Helikon szerkesztője, a Macska az úton és a Már minden nő hazament kötetek szerzője nyitja meg.

Ezt követően Mesés Péterrel Bozsik Péter beszélget Sötétség délben – az új fordítás fölött címmel. Ezután Kormányos Ákos Töredezettségmentesítés című kötetéről a szerzőt Dancsó Andrea faggatja, Oláh K. Tamással, a Kifulladás után című könyv írójával Bicskei Gabriella beszélget majd. Este hét órától A bolygó nevet talál című kötetéről Papp Attila Zsolttal Mészáros Anikó folytat eszmecserét, nyolc órától pedig az Irodalmi karaván keretében a Függőleges bestiárium című előadás kapcsán Karácsonyi Zsolttal Sándor Zoltán, lapunk újságírója, szerkesztője beszélget.

November 6-án, szombaton délután négy órakor: Semper idema könyv és szerzője. Đorđe Lebović kapcsán a fordítót Radics Viktóriát Rajsli Emese faggatja a Zentai Alkotóházban, délután öt órától pedig: A vágy, hogy meghatódjunk – az esszékötet szerzőjével, Gács Annával Józsa Márta beszélget. Ezt este hat órakor Celler Kiss Tamás és Berényi Emőke beszélgetése követi. Este hét órakor Csuhai István Szobornék városa című könyvéről a szerzővel Ladányi István folytat eszmecserét. Az idei fesztivált Babiczky Tibor Szapphó-paradigma című könyvének a bemutatója zárja, amikor is a szerzővel Bozsik Péter fog beszélgetni.