2024. április 25., csütörtök

Versenyfutás az idővel

Nem hagyunk örökségül semmit, ha nem győzzük le a klímaváltozást

Dolgozni fog az ország a környezetvédelem fejlesztésén, egy tisztább Szerbia megteremtése a közös cél. Hogy tisztább vizeink legyenek, hogy tisztább levegőt lélegezzünk be, eleget kell tenni az úgynevezett zöld előírásoknak –, hangsúlyozta tegnap Glasgow-ban Aleksandar Vučić szerb államfő, aki a világ vezető politikusaival együtt vett részt a klímaváltozásokkal foglalkozó kétnapos nemzetközi ENSZ-csúcstalálkozó (COP26) második napján. A szerb elnök felszólalt az állam- és kormányfők találkozóján, melynek célja a metángáz kibocsátásának globális szintű csökkentése. Ezt a konferenciát egyébként Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szervezte.

A szerb államfő újból hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni harc lényegében a jövőért folytatott harcot jelenti, eljött az ideje annak, hogy odafigyeljünk egymásra, mert ha elmarad a szükséges összefogás, ha elveszítjük a versenyfutást az idővel, akkor nem hagyunk semmit magunk után gyerekeink számára.

RENGETEG PÉNZ KELL
Mindenkinek egyet kell értenie azzal, hogy hatalmas befektetéseket kell tenni a környezetvédelem területén a siker érdekében, mutatott rá Vučić. A fiatalabb generációk nem várhatnak tovább, nem maradt több időnk arra, hogy élhető életteret szavatoljunk. Senki számára sem könnyű a helyzet, a környezetvédelem ugyanis nemcsak rengeteg energiát, hanem jelentős összegeket is igényel. Ebben az esetben azonban meg kell érteni, egyszerűen nincs jogunk sikertelennek lenni, értékelte felszólalásában az elnök. A Glasgow-ban megtartott sajtótájékoztatóján az államfő éppen a közös hang megtalálását nevezte a legnehezebb feladatnak, mint mondta, abban mindenki egyetért, hogy több zöld területet, tiszta ivóvizet, elektromos gépkocsikat kell szavatolni, azt azonban már nehezebb megmondani, mihez kezdjünk a nikkellel, kobalttal, a gyártásban keletkező mellékanyagokkal, hogyan aknázzuk ki a lítiumot, melyre nagy szükség van éppen az elektromos járművek gyártásában. Az emberek elektromos autókat akarnak, de nem akarnak lítiumbányákat, stabil áramszolgáltatást akarnak, a szénerőművek bezárását, de nem akarnak kis vízerőműveket. Egyesek a nukleáris energiát is zöldnek tartják, mások nem – sok még a tisztázatlan kérdés – jegyezte meg –, melyek többségére a nagyhatalmaknak kell megfelelő választ adniuk.

MEGOLDOTTUK, DE BELEKERÜL
Nem mehetett el nyilatkozatában az aktuális energiaválság kérdése mellett sem, mely a napokban különösen nagy hangsúlyt kapott Szerbiában, a bolgár földgázszállításban történt meghibásodások kapcsán. Szerbia feltalálta magát az elmúlt napokban a bolgár leállás alatt is, de ennek ára volt – mondta –, az állami tartalékokat kellett bevetni, hogy Magyarországról gázt tudjanak beszállítani. Csak tegnap ötmillió köbmétert tett ki az import – jelentette ki Vučić.

Nyitókép: Fotó: Instagram/buducnostsrbijeav