2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Rövidül az oltások közötti idő

Mirsad Đerlek államtitkár szerint megkérdőjelezhető az oltást elutasítók szellemi épsége

A Batut Közegészségügyi Intézet kedden közzétett, a Nemzeti Immunizációs Bizottság döntésének nyomán meghozott javaslat értelmében az emlékeztető oltást az eddigiekhez képest korábban javasolják. Amennyiben az adott személy valamelyik mRNS-technológiát alkalmazó védőoltást – Szerbiában ezek közül jelenleg a Pfizer–BioNTech vakcinája elérhető –, vagy vektor alapú oltást – az országban elérhetőek közül ilyen a Szputnyik V és az AstraZeneca oltóanyaga – vette fel kétszer, a harmadik oltást öt hónappal a második után javasolják. Amennyiben az adott személy elölt vírust tartalmazó védőoltással oltatta be magát kétszer – ilyen oltóanyag a Sinopharm kínai gyártóé –, az emlékeztető oltást négy hónappal a második oltást követően javasolják. Amennyiben valaki elsődleges vagy másodlagos immunhiányos állapotban szenved, számára öt hónappal a harmadik oltást követően egy újabb oltást javasolnak – ha olyan személyről van szó, aki a második oltást követően legkorábban 28 nappal később mRNS-védőoltást vett fel harmadikként. A Batut Intézet honlapján megtalálható javaslatban kiemelik, hogy az emlékeztető oltás fajtájáról a polgár szabadon dönthet.

HAMAROSAN A MODERNA OLTÁSÁT IS IGÉNYELNI LEHET
Szerdán kora este az országba érkezett Lengyelország adománya, a 200 ezer adag Moderna védőoltás. Verica Jovanović, a Batut igazgatója az SZRTV-nek korábban elmondta, hogy az oltóanyag alkalmazását a gyógyszerügynökségnek kell jóváhagynia, s ez nagyon gyorsan, feltehetőleg a hét végéig megtörténik.
Ezt követően Szerbiában 5 különböző fajta koronavírus elleni védőoltás áll majd rendelkezésre. A Moderna ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a Pfizer–BioNTech, azaz mRNS-vakcináról van szó. A rendelkezésre álló adatok értelmében a Pfizer–BioNTech védőoltásának hatásossága 95 százalékos, a Modernáé 94,5 – a koronavírus első variánsával szemben. A Moderna védőoltásával szintén kétszer oltanak az alapvető immunizáció során, a második adag oltóanyagot négy héttel az első oltást követően kell felvenni. Nada Kuljić Kapulica virológus az N1 tv-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Moderna védőoltása kevésbé érzékeny a magas hőmérsékletekre, azaz a szállítás és a tárolás szempontjából kevésbé problematikus. Emellett a Pfizer–BioNTech védőoltásához képest úgynevezett SM 102 lipid összetevőt is tartalmaz, ennek az a szerepe, hogy felerősítse a védőoltás hatását – tette hozzá a szakértő, rámutatván, hogy a Moderna védőoltása, a Pfizer–BioNTech-éhez képest, háromszor több mRNS-t tartalmaz, „aminek következtében az immunválasz robusztusabb". Ezt a védőoltást csak a 18. életévüket betöltöttek kaphatják meg.

PSZICHIÁTEREKRE VAN SZÜKSÉG
Indokoltan merül fel, hogy öngyilkosságra való hajlam jellemző azoknál, akik nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen, hiszen ha valaki nem veszi fel a védőoltást, nagy a veszélye annak, hogy meghal – jegyezte meg Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a K1 tv műsorában. Az államtitkár szerint ezeknek az embereknek a fejében „nagyon furcsa gondolatok" kavarognak. Mint hozzátette, a koronavírus delta-variánsát leginkább egy bombázó katonai repülőgéphez lehet hasonlítani, így a valós veszély okán az oltáskampányba érdemes lenne pszichológusokat, pszichiátereket és szociológusokat bevonni, hogy ők beszélgessenek el az oltást elutasítókkal.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója is az immunizációt sürgette az SZRTV-nek nyilatkozva, mondván, hogy rövid távon az általános óvintézkedések és a korlátozások alkalmazása fontos, ám hosszú távon kizárólag a védőoltás nyújt védelmet a koronavírussal szemben. Mint kiemelte, ha a vírus terjedését nem fékezik meg korlátozó intézkedésekkel és immunizációval, folyamatosan újabb variánsok alakulnak ki, ezért fontos, hogy az átoltottsági arány globális szinten elérje a legalább 70 százalékot. Ivanuša a harmadik adag védőoltás felvételét is fontosnak tartja, szavai szerint ez erősebbé teszi az oltással szerzett immunitást.

6726 új fertőzött – 61 elhunyt

A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 6726 új fertőzöttet jegyeztek az országban, 24.149 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 27,9 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 61 Covid-páciens hunyt el, 10.139 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 6770 Covid-pácienst gyógykezelnek, 279-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 2029 új fertőzést jegyeztek, ebből 451-et Újvidéken.

A NAGYBECSKEREKI EGYHÁZMEGYE DÖNTÉSE
Tilos a hívőkkel való munka a beoltatlanoknak

A B92 hírportál összeállítása szerint a Nagybecskereki Egyházmegye döntése értelmében a koronavírus elleni védőoltást fel nem vevő papok, plébánosok, diakónusok és a plébániák munkatársai számára mostantól tilos a hívőkkel való munka, illetve a papok esetében a szentségosztás. A döntést a rosszabbodó járványhelyzettel, valamint az egyház küldetésével, továbbá Ferenc pápa azon döntésével indokolták, hogy október 1-jétől a Vatikánba csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.
A hírösszeállítás értelmében az érintetteknek október 15-éig kellett hitelt érdemlően bizonyítaniuk, hogy legalább a védőoltás első adagját felvették, vagy átestek a betegségen. A tilalom nem vonatkozik azokra, akiknek egészségügyi okokból kifolyólag az orvos nem javasolta a vakcina felvételét. A döntés által érintettek november 1-jétől semmilyen juttatásban nem részesülnek, és november 15-éig kötelesek elhagyni az egyházmegye helyiségeit.