2024. április 25., csütörtök
COVID-HELYZET

Lassan halad az immunizáció

Zentán, Magyarkanizsán és Adán is leterheltek a Covid-rendelők

Zenta községben 369 aktív fertőzöttet tartanak számon. Lőrinc Csongor, Zenta község vakcinációval megbízott koordinátora elmondta, hogy a Covid-ambulancia maximálisan leterhelt, és sokkal több páciens érkezik, mint ahányat el tudnak látni. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy mindenki figyeljen oda a közvetlen környezetére, vigyázzon magára és másra, valamint a járványügyi intézkedések betartása hasonlóképpen szükségszerű.

– Mivel a Covid-osztály túlterhelt, más részlegekről csoportosítjuk át a munkaerőt, ami viszont a többi részleg kárára válik, és ha ez így folytatódik tovább, az az egész egészségügyi rendszerre kihatással lesz – emelte ki Lőrinc Csongor, majd így folytatta:

– Zentán jelenleg a Sinopharm és a Pfizer–BioNTech vakcinája elérhető, amelyekre nagyjából egyformán volt eddig kereslet, azzal, hogy az utóbbi két hét adatai azt bizonyítják, hogy a Pfizert többen igénylik. Nem tudni, hogy lesz-e az orosz Szputnyik V védőoltásból a községben, de természetesen ez a nagyobb oltóközpontokban az emberek rendelkezésére áll. Eddig Zenta községben mintegy 7200 polgár vette fel az oltás első adagját, 6900-an a másodikat és 2500-an a harmadik dózist. Az oltás iránt nőtt az érdeklődés, ez valószínűleg annak a következménye, hogy egyre több a súlyos beteg, és megugrott az elhalálozások száma. Az új korlátozó intézkedések egyelőre nem befolyásolják a vakcinációt a községben – mondta.

Zentán a Covid-rendelő hétköznaponként 7-től 22 óráig fogadja a betegeket, valamint hétvégén 8-tól 22 óráig.

Magyarkanizsa községben a 14 napon belül vezetett aktív fertőzöttek száma 211, a keddi nappal bezárólag. A közegészségügyi intézmény azonban közel 300 beteget tart számon. A többlet azért van, mert akik 14 napon túl gyógyulnak, azok is fertőzöttként vannak nyilvántartva.

Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója elmondta, hogy hétköznaponként körülbelül 60 pácienst tudnak ellátni, ebből megközelítőleg 40 az első vizsgálat, míg 20 a kontrollvizsgálat. Az első vizsgálat teljes diagnosztikával zajlik, laborvizsgálat, antigénteszt, illetve tüdőröntgen, végezetül pedig az orvosi vizsgálat. A kontrollvizsgálatokon csak akkor végeznek újabb diagnosztikát, ha a beteg állapota súlyosbodik.

Minden hétköznap és szombaton is felvehető a védőoltás a magyarkanizsai egészségházban. A községben az első védőoltást 7600 polgár vette fel, a másodikat 98 százalékuk, míg a harmadikat 1800-an. Az igazgatónő hozzátette, hogy jó iránynak tartják, hogy az elmúlt tíz napban rohamosan növekedett az első oltás iránti érdeklődés, és megközelítőleg 100-an igényelték.

– Jelenleg három védőoltás érhető el egészségházunkban, a Pfizer, a Sinopharm és az orosz oltóanyag, illetve a hétvégén várjuk a Moderna védőoltást is. Legtöbbször a Pfizer védőoltást kérik a polgárok, mind első, mind harmadik alkalommal – mondta Gyólay Karolina igazgató.

A magyarkanizsai Covid-rendelő reggel 7-től 20 óráig fogadja a pácienseket, azok számától függően. Mindez nagyon megterhelő az egészségügyi dolgozók számára, hiszen két orvos sem elegendő ahhoz, hogy lefedje ezt az időintervallumot.

Ada községben jelenleg 192 aktív koronavírus-fertőzött beteg van, tudtuk meg az Adai Egészségházban. Dr. Balog András igazgató elmondta, hogy a vírus ellen az egyedüli megoldás a védőoltás felvétele, amire mindennap van lehetőség a helyi oltóponton. Kiemelte, hogy Adán a Covid-ambulancia 9-től 17 óráig fogadja a betegeket, akiknek érdemes időpontot kérniük a torlódás elkerülése végett, a sürgős eseteket a mentőszolgálat látja el.

– Ada községben a legutóbbi három hétben romlott lényegesen a járványhelyzet. A napi vizsgálatok száma 25 és 35 között van. Ebből 20–25 az első vizsgálat, a többi ellenőrző vizsgálat. Naponta átlagosan 10–15 új esetről tudunk beszámolni. Szerencsére, ezek nagy százaléka enyhébb formájú, de vannak olyanok is, akik 7-8 napot otthon várakoznak, nem jelentkeznek, utána viszont olyan súlyos állapotban érkeznek, amikor szinte azonnal kórházi ellátásra van szükségük – magyarázta dr. Balog András.

– A vakcináció folyamatos Adán. Sinopharm és Pfizer–BioNTech vakcinánk van korlátlan mennyiségben, az orosz Szputnyik V védőoltás nincs folyamatosan, de erre az igény is kisebb. Az oltóponton kell jelentkezni, és az érintett még aznap vagy másnap megkapja a vakcinát. Az első dózist Ada községben 4888 polgár vette fel, a másodikat 4655-en, a harmadikat 1563-an. Most a legnagyobb az érdeklődés a harmadik dózis iránt azok részéről, akik a tavasszal vették fel a védőoltást.

A legutóbbi rendelkezések szerint a harmadik dózis a Sinopharmból már négy hónappal a második dózis után felvehető, a Pfizer–BioNTech esetében ez öt hónap – nyilatkozta az igazgató, aki hozzátette, hogy elérhető az intézményben a szezonális influenza elleni védőoltás is, aminek felvételéhez a kezelőorvosnál kell jelentkezniük az érdeklődőknek.

Ami az Észak-bánáti körzet többi települését illeti, a közegészségügyi intézet adatai szerint Nagykikinda községben a szerdai adatok szerint 826 aktív esetet tartanak számon, Törökkanizsa községben 299-et, Csóka községben pedig 193-at.