2024. március 28., csütörtök

Egyéves a Brnabić-kormány

Az egészségügy, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, az eurointegráció, valamint a gazdaság áll a középpontban

Ana Brnabić kormányfő a fennálló kormány megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából megtartott sajtótájékoztatón tegnap úgy fogalmazott, elégedett csapata eddigi munkájával, hiszen ebben a kihívásokkal teli időszakban, mint a koronavírus-járvány, az energetikai válság, valamint a Koszovó területén felmerült problémák orvoslásában is megállta helyét. A kormányfő kiemelte, a megmérettetések ellenére sikerült megtartani a gazdaság stabilitását, a munkahelyeket, sőt növelni is tudták a foglalkoztatottak számát. Nem maradtak le a külföldi beruházások és az infrastrukturális fejlesztések, és emellett nem volt fennakadás a fizetések és a nyugdíjak folyósításában sem.

Brnabić rámutatott, a kormány a legtöbb energiát az egészségügybe, a szervezett bűnözés elleni küzdelembe és az eurointegrációba, valamint a gazdaságba fektette.
– Számos kihívást kellett leküzdenünk, mindenekelőtt a járvány miatt, a fertőzés még ebben az évben is jelen van, habár sokan számoltak ezzel. Ma már rendelkezünk védőoltással, mégis hatalmas nyomás nehezedik ránk, a fertőzöttek száma még mindig magas. Mindezzel párhuzamosan eddig nem tapasztalt mértékű energetikai válság következett be, ami csak még elmélyíti azokat a gondokat, amelyek a járvány miatt jelentek meg. A gazdaságra mért csapás jelentős, a vártnál is nagyobb – hangsúlyozta a kormányfő.

ELÉGTELEN OLTÁSI ARÁNY
Brnabić kihangsúlyozta, a kormány egyéves munkája alatt három Covid-kórház épült: Batajnicában, Kruševacon és Újvidéken, és ezzel további 2000 beteg kapott ellátási lehetőséget a járvány idején. Ezek az intézmények a továbbiakban az egészségügyi rendszert erősítik. A Szerbiai Klinikai Központ munkálatai a vége felé járnak, míg a Vajdasági Klinikai Központ felújítása megkezdődött, a Kragujevaci Klinikai Központ tervdokumentációjának elkészítése folyamatban van, elkészült a belgrádi Dedinje 2 és dolgoznak a Tiršova 2 kórházon is.
Szerbia rátermettségéről és pénzügyi lehetőségeiről tett tanúbizonyságot, amikor négyfajta vakcinát szerzett be, és hamarosan az ötödik fajta is elérhető lesz. Két oltószer, a Szputnyik és a Sinofarm vakcina gyártása is megkezdődött az országban. Az olyan legkorszerűbb gyógyszerek beszerzésén dolgoznak, amelyeket a gyógykezelésben használnak a kórházak. A miniszterelnök ugyanakkor a sajtótájékoztatón felrótta a kormánynak és saját magának is, hogy nem kapcsolódtak be nagyobb mértékben az oltás népszerűsítésébe. Mint hangsúlyozta, ő maga is többet beszélgethetett volna a polgárokkal, illetve több energiát is fordíthattak volna arra, hogy a fiatalok körében is rámutassanak a védőoltás jelentőségére és akkor többen vették volna fel a vakcinát. Kiemelte, a tegnapi nappal bezárólag a lakosság 55,7 százaléka vette fel az oltás első dózisát, míg az átoltottság a lakosság 53,2 százalékánál történt meg. A harmadik dózist a lakosság 18 százalékának adták be.

NINCS TÖBB MAFFIAGYILKOSSÁG
Ana Brnabić elmondása szerint a jelenlegi kormány egyéves munkája alatt jelentős eredményeket értek el a bűnözés felszámolásában. Kiemelte ugyanakkor, a megkezdett küzdelem még nem ért véget. Mint hangsúlyozta, a kormány, illetve Aleksandar Vučić államfő ígérete szerint a szervezett bűnözés felszámolására fektetik a hangsúlyt, és ennek az ígéretüknek eleget is tettek. Ma már Szerbiában nincsenek maffialeszámolások, ezt a Veljko Belivuk és Marko Miljković bűnszervezetének letartóztatásával magyarázta. A rendőrség és a biztonsági szolgálatok, valamint az ügyészség közös akciójának köszönhetően egy olyan szervezetet sikerült felszámolni, amely államcsínyt tervezett, és komoly fenyegetést jelentett az államfőre és családjára.

A LEGJOBBAK KÖZÖTT
A koronavírus-járvány ellenére azonban sikerült elérni, hogy az állam gazdasága stabil maradjon. Szavai szerint a GDP ebben az évben várhatóan több mint 7 százalékkal növekedik majd, ami Európa államai között a legsikeresebbek közé emeli Szerbiát. Ezek a mutatók lehetővé teszik, hogy a nehéz körülmények ellenére, a járvány idején, jövőre tovább növekedjenek a fizetések és a nyugdíjak – szögezte le az államfő. Rámutatott, 2022-ben a közszférában dolgozók fizetése átlagban 7 százalékkal nő majd, míg a nyugdíjak esetében 5,5 százalékos emelésre lehet számítani.
Elemezve a mögöttünk levő éveket, elmondta, hogy Szerbia azon országok közé tartozott, ahol a legalacsonyabbak voltak a fizetések, ma pedig a régióban a legmagasabb fizetésekkel büszkélkedhetünk. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan elérjük az egyik EU-tagállam életszínvonalát.