2024. április 25., csütörtök

Fókuszban az energetika

Zorana Mihajlović: Szerbia vezető lehet a megújuló energiaforrásokra való átállásban

Az Újvidéki Vásár Master Központjában tegnap megnyílt a 10. Nemzetközi Energetikai és Befektetési Napok elnevezésű, két napig tartó rendezvény, amelyen különböző cégek, intézetek és helyi önkormányzatok energetikai projektumaikat mutatják be. A rangos eseményre Szerbiából és külföldről számos elismert szakember érkezik, akik a panellbeszélgetéseken megvitatják a legaktuálisabb energetikai témákat.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a megnyitón elmondta, örömmel tölti el, hogy a székváros a házigazdája ennek a fontos rendezvénynek, amelyen a jelenlegi legégetőbb energetikai kihívásokról, valamint beruházásokról lesz szó.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– Az energetika kulcsfontosságú téma világszerte, nemcsak az ENSZ glasgow-i klímakonferencián, de Újvidéken is. A székváros mindent megtesz az  energiahatékonyság fejlesztése érdekében. Megnyitottuk a legmodernebb egészségházat a Limán városrészben, amely megújuló energiaforrásokat használ. Az a célunk, hogy teljesen kihasználjuk a meglévő tudásunkat és hogy a nemzetközi pénzügyi intézetekkel közösen folytassuk a leggazdaságosabb technológiák bevezetését. Újraiparosítás nélkül nincs gazdasági fejlődés. Újvidék helyi vezetősége azon fáradozik, hogy csökkentse az energiafogyasztást és megőrizze a levegő, a víz, és a termőföldek minőségét. Fontos, hogy  a jövő generációit is erre tanítsuk – fogalmazott Vučević.

Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter kifejtette, a kétnapos rendezvény a legjobb alkalom arra, hogy az energetikáról és a beruházásokról tárgyaljunk.

– Szerbia vezető lehet a megújuló energiaforrásokra való átállásban, és jelenleg arra törekszünk, hogy  egészségesebb és tisztább környezetet hozzunk létre. Célunk ezenkívül a klímasemlegesség elérése, valamint hogy szavatoljuk a tiszta energiát. A kormány és a polgárok tisztában vannak azzal, hogy fontos arról értekezni, hogyan legyen elegendő mennyiségű energiánk, de lényeges, hogy ezt egy fenntarthatóbb módon állítsuk elő. Ez nem jövő, hanem jelen, s az elmúlt egy évben sokat tettünk ennek érdekében. Még számos beruházás vár ránk. Ha valaki megkérdezi, hogy ez mennyibe kerül, elmondanám, hogy mennyi új munkahelyet teremt. A zöld energiába való beruházások új munkahelyeket hoznak létre, és szavatolják az energiabiztonságot. Eddig az energetikai szektorba 17 milliárd eurót fektettünk be – közölte Mihajlović.

Hozzátette, Szerbiának a következő időszakban gyorsabbnak és hatékonyabbnak kell lennie. Sajnos hazánk az elmúlt 30 évben keveset tett az energetika területén, de ez a múlt. Ami előttünk áll, azok az új hőerőművek, szoláris erőművek, szélerőművek, gázerűmővek, és mindenekelőtt az energetikai hatékonyságnak a növelése.

A megnyitón jelen volt többek között Matteo Colangeli, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nyugati-balkáni igazgatója, Ognjen Bijelić tartományi energiaügyi, építőipari és közlekedési titkár, valamint Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója is.