2024. április 18., csütörtök

Az egészségért a természeti örökség védelmével

Projektzáró az óbecsei Than Emlékházban

Pénteken, október 29-én, a Than Emlékházban tartották meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Magyarország–Szerbia Együttműködési projekt NATURAL HEALTH – Az egészségért a természeti örökség védelmével című projekt zárórendezvényét. Az eseményen részt vett a hatvani Ecocenter Alapítvány képviselője, illetve a szerbiai partner, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör, valamint a projektben résztvevő óbecsei szakértők is.

2017-ben a Than Fivérek Értelmiségi Kör már sikeresen lebonyolított egy határon átnyúló projektet Ökoiskola néven, most pedig a hatvani partnerrel közösen pályázott sikeresen. A pénteki projektzárón szóltak az elért eredményekről és tapasztalatokról, továbbá a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről.

Az egybegyűlteket Varga Viktória, az Ecocenter Alapítvány képviselője köszöntötte, aki kiemelte a jó partnerséget, és a koronavírus-járvány ellenére is sikeresnek ítélte meg a pályázatot. A házigazdák közül Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke szólt a jelenlévőkhöz, valamint köszönetet mondott a projektben résztvevő iskoláknak és diákoknak.

– Az előző projektben a diákok oktatását tűztük ki célul, akiket az ökológiai lábnyom csökkentésére oktattunk, vagyis arra, hogy miként lehet kevesebb hulladékot termelve élni. Erre most egy új témakört építettünk, ami a Covid-időszak miatt még fontosabb lett, ez pedig az egészségre épült. Olyan témákat dolgoztunk fel, amikkel az általános iskolásokat tudtuk elősegíteni egészségük megőrzésében vagy javításában. Öt témakört dolgoztunk fel: a víz gyógyító ereje, az egészséges táplálkozás, a gyógynövények, a rendterápia, valamint a sport és az aktivitás. Bemutattuk, hogy mit kell, mit lehet jobban csinálni és tenni azért, hogy egészségesebben éljünk – mondta Bonifárt László.

A projektet még 2018-ban nyújtották be az Európai Uniónak, a megvalósítása 2021-ben volt. Első lépésként leellenőrizték a gyermekek tudását, hogy melyek azok a hiányosságok, amelyek pótlásra szorulnak.

– Az öt témakörből két témakört a partnereink, három témakört pedig mi dogoztunk ki, ezekből készítettük el az oktatási anyagot, majd a szakemberek, ezeknek a témaköröknek a megírói, hat napot Magyarországon, hat napot pedig itt nálunk töltöttek együtt. Ez alatt az idő alatt kikristályosodtak és letisztultak az elképzeléseik egy teljes oktatási anyagra. Az oktatásban három vajdasági iskola vett részt, az óbecsei Petőfi Sándor iskola, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és az adai Cseh Károly Általános Iskola. Összesen ötven diák működött közre Magyarországon előadásokon az ottani diákokkal együtt, majd a magyarországi tanulók látogattak el hozzánk, itt mutattuk be nekik a tanulmányokat és a bennük rejlő lehetőségeket – tette hozzá Bonifárt László.