2022. augusztus 14., vasárnap

Hallgass, de emlékezz!

A magyarkanizsai áldozatokra emlékeztek

Magyarkanizsán is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlanul meggyilkolt helyi magyar áldozatokról, valamint az első világháborúban elesett katonákról. A magyarkanizsai Nagytemetőben rövid alkalmi műsor keretében emlékeztek meg a helyiek az akkori eseményekről. A helyszínen Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke mondott alkalmi beszédet, aki kiemelte, hogy a mai napig ismeretlen a meggyilkolt, majd tömegsírba temetett magyarkanizsai áldozatok száma.

– A község területét is súlyosan érintette az 1944/45-ös megtorlás, illetve magát a várost is. Itt a városháza pincéjében gyűjtötték össze a foglyokat. Voltak néhányan, akiket kiengedtek, aranyért, pénzért kiváltottak néhány foglyot, de ők is brutális bánásmódnak voltak alávetve előtte, illetve voltak néhányan, akiket már előtte agyonverve, holtan vittek ki kocsikkal a tömegsírokba. Mint az összes többi helyen, a háborús bűnöket bíráló bizottság később kezdte meg a munkáját, itt már előtte megtörtént a magyarok likvidálása – emelte ki beszédében Forró Lajos.

Az alkalmi műsor után a koszorúkat a magyarkanizsai önkormányzat, a helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a kispiaci helyi közösség és a Délvidék Kutató Központ képviselői helyezték el az 1944-es emlékműnél. Ezt követően az összegyűltek az első világháborúban elesett katonák sírjainál is elhelyezték az emlékezés virágait.