2024. április 18., csütörtök

Cirkusz és kulturális állomás

Kishegyesen tartott cirkusz témájú műhelymunkát egy újvidéki egyesület – Az esemény célja a K3 kulturális modell bemutatása volt

Érdekes programra került sor a kishegyesi Kátai-tanyán: az újvidéki Kreatív Üzem Polgárok Egyesülete (Udruženje građana Kreativni Pogon) cirkuszfoglakozást tartott a helyi gyerekek számára a hétvégén, szüleiknek pedig a K3 kulturális állomások modelljét mutatták be. Ivana Grković, a polgárok egyesületének képviselője arról számolt be lapunknak, hogy a Kreatív Üzem 2010-ben alapult.

Oktatással és felzárkóztatással foglalkozik, a modern cirkusz segítségével.

– A Kátai-tanyán a gyerekek számára kreatív műhely tartottunk, amelyen cirkuszi készségekre oktattuk őket. Emellett bemutattuk A te K3 helyed (Tvoje K3 mesto) elnevezésű projektumot, ami Az én helyem Szerbiában (Moje mesto u Srbiji) projektum keretén belül valósul meg. Ez a projektum a USAID, a Nemzeti Koalíció a Decentralizációért (Nacionalna koalicija za decentralizaciju), a Jelena Šantić Alapítvány, az ORCA szervezet, valamint a niši Crta i Media & Reform Centar támogatásával valósul meg. A projektum első fázisában Čerevićen és Törökkanizsán jártunk, és a helyiekkel sikerült független kulturális állomást létrehoznunk. Ezt a K3 modell alapján valósítottuk meg, és célunk, hogy ezt a modellt Szerbia-szerte megosszuk a kisebb közösségekkel, és létrehozzunk ilyen állomásokat. Fontos, hogy ezek a kulturális állomások fenntarthatók legyenek, és együttműködjenek egymással – mondta el Grković, majd arról is szólt, hogy Kishegyes mellett további három kisebb közösségben mutatják be a K3 modellt. A cirkuszi témájú műhelymunkákon keresztül összejönnek a gyerekek és szüleik, és egy kötetlen hangulatú barátkozás közben bemutatják a modellt.Amennyiben valamelyik közösség hajlandó megvalósítani, akkor az egyesület segíteni fog neki ebben, mentorálni fogja őket – számolt be a kreatív üzem képviselője.

A K3-as kulturális állomás létrehozásához az első lépés, hogy megerősítik a csoportot, amely létre akarja hozni. Például ha nem bejegyezett polgárok csoportjáról van szó, akkor segítenek a hivatalos bejegyzésben – mondta Grković, majd azzal folytatta, hogy belevezetik őket a működésbe, összekötik a hivatalos intézményekkel stb.

Segítik őket a potenciális szponzorok felkutatásában és egy fenntarthatósági terv elkészítésében. A kulturális állomás létrehozásának alapfeltétele, hogy az adott polgárok csoportja rendelkezzen helyiséggel, vagy kapjon egyet használatra, legkevesebb 10 évre.

Ezek az állomások nyitottak minden polgár és szervezet előtt, mivel céljuk, hogy közösségi teret hozzanak létre, ahol új ötletek és kulturális tartalmak születnek – fogalmazott az egyesület képviselője.