2024. április 17., szerda

Folytatódik a gázvezeték építése Csóka községben

Tiszaszentmiklós után a többi faluba is eljut a földgáz

A csókai önkormányzat tavaly szándéknyilatkozatot írt alá az újvidéki Promont Group Kft.-vel és a Srbijagas közvállalattal a földgázvezeték kiépítéséről a község falvaiban. Csóka község területén Csóka településen használják a polgárok fűtésre és egyéb célokra a földgázt, a község többi településére még nem jutott el a gázvezeték. Az aláírt szándéknyilatkozat alapján a Srbijagas közvállalat a beruházó, míg az újvidéki cég végzi a kivitelezési munkálatokat.

Amint azt Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke elmondta:

– Szeptemberben megkezdődött az utcai gázvezetékek lefektetése Tiszaszentmiklóson. A munkálatok gyors ütemben folynak. Az aláírt szándéknyilatkozat alapján Padén, Hódegyházán, Kanizsamonostoron, Feketetón, Egyházaskéren és Szanádon is kiépül a földgázvezeték. Ez azt jelenti, hogy jövőre Csóka község minden településén, minden helyi közösségben elérhető lesz a polgárok számára a jelenleg legolcsóbb és leginkább környezetbarát energiahordozó. Amennyiben a jelenlegi ütemben halad a gázvezeték kiépítése Tiszaszentmiklóson, az ott élő polgárok egy része akár már az év vége előtt rákapcsolódhat az utcai vezetékre. Tiszaszentmiklós után a Promont Group Kft. Padén folytatja a gázvezeték lefektetését, majd sorban következik a többi falu. Ezenkívül Csókán még maradt néhány kisebb utca, amelyekbe nem jutott el eddig a földgáz. Ezeket az utcákat is be fogják kapcsolni a gázhálózatba. Csókán jelenleg mintegy 700–800 háztartás és közintézmény, üzlethelyiség van rákapcsolva a gázvezetékre – mondta Oláj Tibor.

Jól halad a gázvezeték lefektetése Tiszaszentmiklóson (Fotó: Gergely József felvétele)

Jól halad a gázvezeték lefektetése Tiszaszentmiklóson (Fotó: Gergely József felvétele)

Csókán a fogyasztóknak a gázvezetékre való rákapcsolását a Csóka Kommunális Közvállalat végzi, a költségeket több részletben törleszthetik a polgárok. A Srbijagas árjegyzéke szerint a földgázvezetékre való rákapcsolás költségei nem kellene, hogy meghaladják a 780 euró dinárellenértékét forgalmi adóval együtt.

Ezek szerint a rákapcsoláskor 130 eurót kell fizetni, a fennmaradó 650 eurót pedig részletekben három év alatt törlesztheti a gázfogyasztó. Vajdaságban településenként van eltérés a gázbekötés árában. Verbászon például a Vrbas-gas megelégszik 469 euró dinárellenértékével. Szerbia egyes városaiban viszont akár ezer eurónál is többet elkérnek a földgáz bevezetéséért.