2022. június 29., szerda

Emlékezés, megbocsátás és békesség

Moholon az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek

Hallottak napján, kedden emlékeztek meg Moholon az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett helyi magyar áldozatokról a katolikus temetőben lévő emlékműnél a Pro Communitas civil szervezet, a Moholi Családok Egyesülete és a moholi katolikus plébánia szervezésében.

A megemlékezés elején Luka Poljak moholi káplán mondott imát, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet. A szervezők nevében Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesületének elnöke köszöntötte a megemlékezés minden résztvevőjét, köztük az anyaország, az egyház, az adai önkormányzat, a helyi intézmények, pártok és a civil szervezetek képviselőit.

A rendezvényt Bóka Anna, Bálind Ferenc és Kiskővágó Józó Mónika szavalata tette ünnepélyesebbé. Majd Világos Miklós moholi plébános mondott megemlékező beszédet az 1944–45-ös megtorlások alkalmából. Kiemelte, hogy az európai történelemnek volt egy pillanata, amikor elszabadult a pokol. Amikor a pokol kézzelfoghatóvá vált, amikor a démonok szerte jártak ezen a kontinensen:

– Évekig tartott ez, mi csak a legutolsó szegmensére, az utolsó pillanatokra emlékezünk a mai napon, amikor ártatlan testvéreinket a halálba kísérték azok, akik akkor a kezükbe kaparintották a hatalmat – emlékezett az ártatlan áldozatokra Világos Miklós.

– Azokban a pillanatokban nem népek és nemzetek harcoltak egymás ellen, hanem a jó és a rossz ember, az emberiesség és az embertelenség küzdötte harcát. Az embertelenség pusztította az emberséget, a jó embereket pusztították azok, akik azt hitték, hogy akkor és ott mindent megtehetnek – mondta a plébános, aki az elkövetőkkel szemben a megbocsátás fontosságát hangsúlyozta Jézus Krisztus példája nyomán, valamint a vidékünkön egymás mellett élő népek közötti béke megteremtésére bátorított, ami mindenkinek a javát szolgálja.

A megemlékezés koszorúzással zárult az áldozatok emlékművénél, ahol Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében dr. Rusz Radován konzul koszorúzott, Ada község önkormányzata képviseletében Bilicki Zoltán polgármester és Tóbiás József, a képviselő-testület elnöke. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kiss Nándor köztársasági képviselő és Kormányos László tartományi tisztségviselő koszorúzott, a VMSZ Ada községi szervezetének képviseletében pedig Rigó Flórián, Szollár Zoltán és Aranyos Lajos. A moholi Csobolyó Művelődési Egyesület nevében Lajkó Mária és Kovács Katalin helyezte el a kegyelet virágait, a szervezők részéről pedig Bálind Ferenc és Bóka Anna.