2024. április 19., péntek
VERBÁSZ

Megkezdődött község fejlesztési tervének kidolgozása

Az elmúlt hétvégén a verbászi önkormányzatban megkezdődött a község 2022 és 2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési tervének kidolgozása.

A Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Belgrádi Agrárgazdasági Intézet támogatásával, amelyeknek szakértői koordinálják a folyamatot, Verbász önkormányzatának az év végéig hivatalosan is meg kell kapnia azt az ernyődokumentumot, amely meghatározza az állami politikával összhangban lévő intézkedések fő irányelveit és a község további fejlődését. A terv kidolgozása a Tartományi Regionális Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság támogatásával valósul meg.

Hogy a verbászi önkormányzatban az elkövetkező két hónapban milyen eljárások várhatók, Aleksandra Đorđević, az Agrárgazdasági Intézet közpolitikai dokumentumok kidolgozásának szakértője tolmácsolta, aki elmondta, a fejlesztési tervek ezúttal hét évre szólnak, a középpontban pedig a társadalmi és gazdasági fejlődés, valamint a környezetvédelem áll.

− Az előző időszakban már volt fenntartható fejlődési stratégiánk, most viszont a jogi megoldásoknak megfelelően legalább hét évre elfogadott fejlesztési tervet kell kidolgozni. Kiindulópontként a község tervének kidolgozását kezdeményeztük, amely alatt az első ülésen a kiindulási (jelenlegi) helyzet bemutatását kell érteni, ezt a korábbi, 2014-től 2020-ig érvényes stratégia sikerének áttekintése követi, végül az előttünk álló évekre vonatkozó jövőkép a téma. A készülő dokumentumot összhangba kell hozni a fenntartható fejlődés céljaival, hogy ezután a további célokat, prioritásokat és intézkedéseket ezen dokumentum alapján tudjuk megtervezni és összehangolni. A fejlesztés három pillérére koncentrálunk: a társadalmi, gazdasági és ökológiai fejlesztésre, mindháromnál az elsődleges cél az infrastruktúra fejlesztése, azzal, hogy több prioritásunk is lehet, attól függően, hogy az egyes munkacsoportok miről döntenek. A község 2022 és 2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési tervét december 1-jéig, a nyilvános vita kezdetéig kell elkészíteni azzal, hogy azt a képviselő-testület idei évi utolsó ülésén elfogadja – magyarázta Aleksandra Đorđević.