2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Három magyar az elődöntőben

A szerbiaiak közül a 77 kg-os Ilić jutott a legtovább – Nenad Lalović további öt évig vezetheti az UWW-t

Belgrádban a kötöttfogású műsorral megkezdődött az U23-as világbajnokság. A verseny előtt vasárnap a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) közgyűlést tartott, s ezen újabb öt évre elnökké választották a szerb Nenad Lalovićot, aki 2013 óta vezeti ezt a szervezetet, közben pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó szervébe is beválasztották. A 63 éves sportdiplomata a kongresszuson a szokásos témákat érintette, így a birkózás imázsáról, a női birkózásról, a fiatalok felzárkóztatásáról és a digitális átállásról beszélt.

Tegnap több szerbiai és magyar versenyző is szőnyegre lépett. Mi természetesen a két felsőhegyi fiatalember, Kolompár Szebasztián (55 kg) és Vuković Márió (87 kg) szereplését vártuk a legjobban. Márió kezdett előbb, és egy igen szép győzelmet aratott az azeri Mahammad Ahmadijev felett (8:3), s a következő fordulóban sem kezdődött rosszul a dolog, mert a török Muhutdin Saricsicsek nem tudott mit kezdeni vele parterre-ben, ám a második menetben „magasabb sebességre” kapcsolt, és a végén technikai tussal (8:0) nyert. Szebi a kirgiz Akjikat Uuluval kezdett, ő is előbb került a szőnyegre, de kivédekezte ellenfele támadásait, s bár a kondícióval nem volt baj, vetélytársa kitolta, sőt, ismét a felsőhegyit küldték parterre-ba, s innen már nem volt menekvés, Szebi 9:0-ra kikapott. 130 kg-ban a korpulens Vladan Živković indult, de ő nem jelentett gondot az örmény David Ovasapyannak, aki két perc alatt betusolta. A végére a 77 kg-ot hagytuk, annak rajtján egy izgalmas mérkőzésen nyert Aleksa Ilić, aki ellen a kazah Azat Szadikov már 4:0-ra vezetett, de ekkor a szerb fiatalember egy látványos dobással megfordította a meccset, 5:4-re nyert. S amikor azt gondoltuk volna, ez lesz tőle a maximum, az első menet utolsó pillanataiban földhöz csapta következő vetélytársát, az üzbég Dilsod Omongeldijevet is, 4:2-re vezetett, de nem elégedett meg ennyivel, mert a folytatásban parterre-ből újabb két pontot ügyeskedett össze, s végül ő lett az egyetlen szerbiai az első napon, aki kiharcolta a negyeddöntőt! Na, ott már aztán tényleg komoly rivális következett, az orosz Szergej Sztepanov, aki nem bízott semmit a véletlenre, s már az első menetben eldöntötte a mérkőzés végső kimenetelét. A szerb fiú őt már nem tudta meglepni, s végül 8:0-s technikai tus lett a vége.

A magyarok közül Lévai Tamás (77 kg) mindjárt egy rangadóval kezdett a svéd Per Olofsson ellen, az igazi csata a második menetben bontakozott ki, végül egy jó kapcsolásból Tamás jött ki jobban, ettől kezdve sokkal aktívabb volt, s ez a javára döntötte el a meccset (5:1). Következett a tádzsik Daler Reza Zade, de Tamásnak ez sem jelentett akadályt, rutinosan 4:0-ra nyert, és a tegnap esti elődöntőben az ukrán Dmitro Vaseckijjel mérkőzött meg. 87 kg-ban Losonczi Dávid 9:0-ra legyőzte a moldovai Gabriel Lupascót, a negyeddöntőben pedig a finn Marcus Sihtolával találkozott, újabb parádés győzelmet aratott (10:2), így az elődöntőben a lengyel Szymon Szymonowiczcsal csaphatott össze. 130 kg-ban Vitek Dáriusz 8:1-es sikerrel kezdett a tunéziai Amine Guennichi ellen, a folytatásban bátran kiállt az azeri Sarkhan Mammadovval szemben, s a második menetben kivitelezett sikeres mögé kerülés és pörgetés révén 4:1-re nyert. Ő tegnap este a már említett Ovassapyannal nézhetett farkasszemet. Az elődöntők lapzárta után értek véget.
Ma a kötöttfogásban 60, 67, 72, 82, és 97 kg-os súlycsoportban is elkezdődik a verseny.