2024. április 16., kedd

Önsajnálat helyett templomot építettek

Kozma Zoltán dokumentumfilmje különdíjas lett a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén

A Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén különdíjas lett Kozma Zoltánnak, a Pannon RTV műsorigazgatójának a Csantavéri világítótorony című dokumentumfilmje. A rendezvényt az idén is az online térben szervezték meg a tervezett helyszín, Palics és Szabadka helyett. A szemlére a pályázati lehetőséget a Kárpát-medencei rádiós és televíziós tudósítói hálózat tagjai részére hirdették meg. A szervezők olyan pályaműveket vártak a különböző kategóriákban (TV dokumentumfilm, TV rövidfilm és rádiós alkotás), amelyek 2020. augusztus 1-je után készültek, és a külhoni magyarság életét, mindennapjait mutatták be. Összesen 50 pályamű érkezett be, amelyekből a Filmszemle zsűrije választotta ki a legjobbakat. Az idén a zsűri elnöke Pálffy István, a Duna Televízió igazgatója volt, a zsűri tagjait pedig Havasi János, a Duna rádiós igazgatója, Medveczky Balázs, az MTVA delegáltja, a Duna Televíziós csatorna igazgatója, Ambrus Attila, a Kós Károly Testület tagja, a Magyar Újságírók Romániai Testületének elnöke, valamint Mohácsi Huba, a Pannon RTV műsorigazgató-helyettese alkotta.

Kozma Zoltán dokumentumfilmjének elkészítéséhez hozzájárult a szabadkai Pannon RTV csapatának néhány munkatársa is: Huszár Dániel, Csipak Edvin, Szarapka Szabolcs, Đorđe Zuković, Miskolci Rolland és Guci Dávid. Havasi János, a zsűri tagja a következőképp értékelte az alkotást:– Ebben az esetben egy hamisítatlan trianoni, Trianon utáni történetről van szó, amin persze abszolút nem csodálkozhatunk. Ha valaki Csantavér felé jár, biztosan a síkságból kiemelkedik ez a hatalmas bazilika, és önkéntelenül fölvetődik a kérdés, hogy egy ilyen viszonylag kis településen mit keres egy szinte római méretű építmény. És a film ezt mutatja be nekünk, hogy kilenc évvel a trianoni kataklizma után a falusiaknak, a Csantavérieknek volt annyi erejük, hogy az 1785-ben létrehozott templomuk lebontása árán is, mert csak oda kaptak telket az újnak, hogy tudtak egy bazilika méretű építményt felépíteni. A film megszólaltatja a szereplőket, hívőket, és méltó volt a különdíjra. Kozma Zoltán, a film rendezője a következőket nyilatkozta lapunknak: – Ez a film a nemzeti összetartozás éve kapcsán valósult meg. A csantavéri templom történetét már kiskorom óta ismerem. Nagy hatással volt rám Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés alelnökének Csantavéren tett látogatása 2008-ban, amikor is egy rendhagyó történelemóra keretében egy előadást tartott a magyarság elmúlt több száz évéről. Véleménye szerint példás, hogy kilenc évvel a Trianoni békediktátum után a határok megjelölésével és az ezt követő nehéz időszak ellenére is, Csantavér nem az önmarcangolásba és önsajnálatba borult, hanem egy közösségként, egymást támogatva összefogtak, és felépítettek egy hatalmas templomot.

A templomépítő plébános, Takács Gáspár, aki 50 évig volt a falu papja kiemelkedő szerepet játszott az akkori közösségben. Kozma Zoltán fontosnak tartotta kiemelni, kicsit közelebb hozni az emberekhez a plébános szerepét a közösség életében: – Ez a templom majdnem 100 éve épült és majdnem 100 év után is ugyanolyan élet van benne, mint azelőtt. Ebben pedig Utcai Róbert plébánosnak igen jelentős szerepe van, ugyanis maga köré gyűjtötte a fiatalokat, ifjúsági találkozókat szervez, nagyon jó kapcsolatai vannak külföldön és itthon is, ezáltal sikerült neki összekovácsolni a falu lakosait.

Kozma Zoltán köszönetét fejezte ki Szedlár Rudolf helytörténésznek, aki mind szakértelmével, mind segítőkészségével nagyban hozzájárult a film elkészítéséhez. Korabeli dokumentumokat, valamint Takács Gáspár egy prédikációjának hangfelvételét is rendelkezésére bocsátotta. Köszönetét fejezte még ki a Pannon Televíziónak is, amely megadta a teljes infrastruktúrát és támogatást ahhoz, hogy ezt a filmet el tudják készíteni. Mint kiemelte: a jövőben természetesen még szeretne dokumentumfilmeket készíteni.

– A napi munka mellett nagyon nagy felüdülés, amikor az embernek lehetősége nyílik arra, hogy egy nagyobb lélegzetű dokumentarista alkotást készítsen. Nagyon fontos a jó témaválasztás, az alanyok nyitottsága egy ilyen dokumentumfilm elkészítéséhez. Számomra igen bensőségesen hat, ugyanis ez marad meg az utókornak még húsz év múlva is, és tulajdonképpen egy emléket állít a múltról a jövő nemzedékeinek, akik ezáltal is megismerhetik a gyökereiket.

A nagyon masszívan, több mint 2 millió téglából felépített csantavéri templomot 1929. november 10-én szentelték fel, s azóta is mágnesként vonzza az embereket. A falu szülöttei, amikor a járműből messziről megpillantják a templom kupoláit tudják, hazaértek. A díjnyertes alkotások láthatók lesznek a Duna World csatornáján. A csantavéri templomról, erről a szellemi világítótoronyról készült dokumentumfilm pedig megtekinthető a Pannon RTV honlapján.