2024. április 20., szombat

Huszonhét éves a KDSZ

Előadásokkal és koncertekkel ünnepli születésnapját a Kosztolányi Dezső Színház

Huszonhetedik születésnapja alkalmából rendezvénysorozattal kedveskedik a közönségnek a szabadkai KDSZ. A műsorok 19.30-kor kezdődnek.

November 6-án, szombaton, az Ex Auro world-jazz fúziós projektumra kerül sor. Ez a projektum Keck Mária és Tomaž Pačnik találkozásából jött létre. A műsoruk folyamán népi dalokat szólaltatnak meg a saját megfogalmazásukban: indiai, török, arab, szefárdi, roma, perui, argentin és más egyéb hangzások keverednek a jazz álomszerű, intenzív hullámaival, valamint a flamenco ritmusok és tánc szilaj feszességével. Tomaž Pačnik aktív résztvevője a szlovén és internacionális jazz színtérnek, legjelentősebb projektuma a Jazoo etno-jazz együttes, amely már öt lemezt is eredményezett. Keck Mária Spanyolországban építette fel művészi karrierjét, táncosként és énekesként számos tradicionális flamenco és fúziós flamenco műsorral utazta körbe Európát, de bemutatkozott Japánban, Argentínában és Mexikóban is. Jelenleg Szlovéniában él és alkot. Az Ex Auro projektumot a páros 2017 óta mutatja be különböző színházakban és fesztiválokon.

Másnap, azaz hetedikén vasárnap, sokak nagy kedvencét, az Urbán András rendezésében készült, több mint tíz éve színpadon levő Béres Márta One Girl Show monodrámát láthatják a nézők.

Nyolcadikán, azaz hétfőn, az Újvidéki Színház vendégjátékára kerül sor. A közönség a Filip Grujić regénye nyomán, Dimitrije Kokanov adaptációjában és Jovana Tomić rendezésében készült Az isteni Dzsoni parázna napjai című előadást tekinthetik meg. A szereplők: Ozsvár Róbert, Szalai Bence, Figura Terézia, Ferenc Ágota, Kőrösi István, Molnár Zoltán és Dupák Fanni.

A hab a tortán kilencedikén, kedden lesz, ekkor a KDSZ a közönséget egy különleges koncertre invitálja. Ezen a napon a Huun-Huur-Tu együttes lép fel. A Huun-Huur-Tu tulajdonképpen a közép-ázsiai Tuva föld hagyományos, rituális gégeéneke. A sztyeppei énekesek egyedülálló daltechnikájukkal lenyűgöző, suttogásban és felhangokban gazdag hangkozmoszt alakítanak ki. A Huun-Huur-Tu kvartett nagy sikerre tett szert, miután pedig a hagyományos gégeéneket modernizálták, a világzenei teret is meghódították. Az együttes tagjai Kaigal-ool Khovalyg, Radik Tyulyush, Alexei Saryglar és Sayan Bapa.

Jegyeket a jegy@kosztolanyi.org címen vagy a 065/54-33-203-as telefonszámon lehet foglalni.