2024. április 25., csütörtök
GLASGOW-I KLÍMACSÚCS

Vučić: Ha elveszítjük ezt a csatát, semmi sem marad a gyerekeinknek

Mindenki tudja, milyen veszéllyel jár az éghajlatváltozás, de őszintének kell lenni, és rámutatni, hogy a munkahelyek fele ezeknek a terveknek a megvalósításától függ, Szerbiában is – mutatott rá Aleksandar Vučić szerb államfő a Glasgow-i Klímacsúcson, majd leszögezte, ha az emberiség elveszíti a környezetért vívott csatát, akkor semmi nem marad a jövő nemzedékei számára.

A glasgow-i klímaváltozásról szóló COP26 konferencia résztvevőihez fordulva Vučić kifejtette, Szerbia megtiszteltetésnek érzi, hogy egy ilyen fontos csúcstalálkozón vehetett részt, amely napjaink legfontosabb témáját tárgyalja, hogy a jövő nemzedékei ne ismételjék meg ugyanazokat a hibákat azon az egyetlen bolygón, ahol élet van.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy Szerbia társelnöke ennek az ülésnek, és tevékenysége hozzájárul a párizsi globális megállapodás 6. cikkének végrehajtásához az üvegházhatású gázok csökkentéséről – mondta Vučić, és rámutatott, hogy a cél a szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő kiigazítása új iparágak létrehozásán keresztül.

Az államfő elmondta, hogy zöld terve van Szerbiának, amely nagyban összefügg az ország gazdasági stabilitásával. Emellett kijelentette, hogy Szerbia zöldkötvényeket bocsát ki, amelyek a körforgásos gazdaságot szolgálják.

Azonban egy kérdés foglalkoztatta: miből tudják támogatni mindezt?

– Hallottunk történeteket dollármilliárdokról, amelyek rendelkezésre állnak majd, de mi lesz a kamatláb, hogyan fogunk hozzájutni ezekhez a forrásokhoz? – tette fel a kérdést Vučić.

Vučić kiemelte, hogy elektromos járművel érkezett a konferenciára, de senki sem tudja, hogyan mi lesz az elektromos autók gyártása során felhasznált kobalt, nikkel, és egyéb melléktermékek sorsa.