2024. március 28., csütörtök

Vészesen megcsappant a vértartalék Vajdaságban

Nagyon megcsappant a vértartalék Vajdaságban, és ez minden vércsoportra vonatkozik. A Vajdasági Klinikai Központ, a gyermekkórház, és a Kamenicai Intézet mellett most már a mišeluki Covid-kórház az egyik legnagyobb felhasználója a vértartalékoknak, ahol vajdaság egész területéről kezelnek pácienseket. Sajnos az önkéntes véradók száma nem egyezik meg a szükséges napi vérmennyiséggel, áll a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet közleményében, amelyet a tartomány Vöröskereszt-szervezeteihez juttattak el. Eszerint a jelenlegi járványhelyzet miatt csökken az önkéntes véradók száma.

Az Intézet felszólít minden véradót, hogy adjanak vért.

„Azok a véradók, akik felvették a koronavírus elleni vakcinát, abban az esetben rögtön adhatnak vért, amennyiben a Pfizer vagy a Sinopharm gyártók oltóanyagát kapták. Akik a Szputnyik V, vagy az AstraZeneca oltóanyagát kapták, számukra két hét el kell, hogy teljen a vakcina felvételét követően.

Az oltatlanok szintúgy adhatnak vért, amennyiben egészségesek.

A polgárok minden vérátömlesztő intézetben, illetve a Vöröskereszt által szervezett véradási akciók egyikén jelentkezhetnek.

A Vajdasági Vérátömlesztő Intézetben minden hétköznap 7 és 19 óra között lehet vért adni. Emellett minden hónap első szombatján 8 és 12 óra között.