2024. április 24., szerda

Ellenzék a választási bizottságban

Đorđe Milićević: Így nem tud az ellenzék az egyenlőtlen választási feltételekre hivatkozni

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) egy tagjának megválasztásáról folytattak vitát a köztársasági képviselőházban a képviselők, illetve a parlamenti bizottságok új tagjait méltatták. Ezúttal a pártokközi megállapodásról, a választási körülményekről számoltak be a képviselők, hiszen mint elmondták, a RIK tagjának megválasztása az előttünk álló választások körülményei megváltozásának első lépése.
Selma Kučević, az SZDA Szandzsák – dr. Sulejman Ugljanin lista képviselője felszólalásában rámutatott arra, hogy ők voltak az egyedüli parlamentben tevékenykedő ellenzéki párt, amely az Európai Parlament képviselőinek jelenlétében folytatott tárgyalásokat. Az itt megkötött megállapodás szerint, éppen azért mert ők voltak az egyedüli parlamenti ellenzéki párt, a RIK egy tagsága őket illette volna meg, ám szavai szerint a hatalmi párt a megállapodást ezúttal is semmibe veszi. Branimir Jovanović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője elmondta, igaz, hogy a tárgyalások elején ennek lehetősége felmerült, ám a tárgyalások az irányban folytatódtak, hogy parlamenten kívüli ellenzéki pártok is bekerüljenek a Választási Bizottságba, így a végső megállapodás ezt felülírta.
A hatalmi pártok képviselői felszólalásukban rámutattak, hogy az ellenzéki pártok az Európai Parlament képviselői előtt minden eszközt bevetettek, hogy áldozatként mutassák be magukat, ám lehullott a lepel. Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője megköszönte a hatalmi pártok képviselőinek, hogy hajlandóak voltak engedni az elveikből, és így az ellenzék is ellenőrizheti majd a Választási Bizottság munkáját, részt vehetnek a választók névsorának ellenőrzésében, a választási bizottságok munkájában, tagot delegálhatnak a RIK-be, vagyis nem lesz okuk arra, hogy szóljanak az egyenlőtlen feltételekről.
A parlamenti vitát képviselői kérdések előzték meg. Samir Tandir, az Igazságosság és Megbékélés Pártjának képviselője a földgázvezeték és a magasfeszültségű hálózat kiépítésére kérdezett rá Novi Pazar és Tutin környékén, Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője az építési minisztériumnál több vajdasági projektum kapcsán érdeklődött. Mint mondta, olyan projektumok ezek, amelyek Vajdaság fejlődéséhez járulnak hozzá. Így többek között az Orom és Csantavér közötti út építése felől érdeklődött, ami a Regionális Hulladéktároló munkáját segítené, valamint a Szabadkát Zomborral összekötő útról, és a magyarkanizsai kerülőútról. Rámutatott, a VMSZ parlamenti képviselői támogatták az idei állami költségvetés átütemezését, hiszen további nagyberuházásokra nyújt lehetőséget, ezek pedig hozzájárulnak a vajdaságiak életszínvonalának javulásához. Hozzátette, az említett projektek is a gyorsabb gazdasági fejlődéshez járulnak hozzá.

Anita Dimitriju, Ciprus Köztársasági Képviselőházának elnöke a szerb parlament előtt kijelentette, Ciprus soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, majd Szerbia európai útjának támogatásáról biztosította a képviselőket, és megköszönte Ciprus támogatását.

– Kihasználom az alkalmat, hogy megerősítsem Ciprus Köztársaság szilárd álláspontját, miszerint teljes mértékben tiszteletben tartjuk a Szerb Köztársaság szuverén jogait és területi integritását. Ciprus történelmi adóssága és egyértelmű álláspontja az, hogy nem ismeri el Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, a kérdés megoldásának jogi alapja továbbra is az 1244-es rezolúció kell hogy legyen – mondta Dimitriju.