2024. április 25., csütörtök

A munkaerőpiac is átalakult a járvány alatt

A koronavírus-járvány világszerte érintette a keresletet és a kínálatot, beleértve a szerbiai munkaerőpiacot is. Több munkakör megváltozik, vagy bizonyos esetekben teljesen megszűnik.

Miloš Turinski, az Infostud munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiacon nyilvánvalóan hiányt képeznek az egészségügyi dolgozók, de hozzáteszi, hogy kevés az informatikus, a sofőr és a kézbesítő is. Ugyanakkor rámutatott, hogy a szerbiai polgárok bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni, ezért a vállalatok külföldről alkalmaznak munkaerőt.

Turinski a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy a vírus megjelenéséig sok munkanélküli egészségügyi nővér volt Szerbiában, de akadtak orvosok is, akik nem állhattak munkába. Később, a járvány okán az érintettek munkájára is szükség mutatkozott, fogalmazott.

Amerikához hasonlóan, Szerbiában is a turizmust, a vendéglátóipart és a szórakoztatóipart érte a legnagyobb csapás a járvány ideje alatt.

„Az emberek elveszítették állásukat, és kénytelenek voltak máshol munkát keresni" – mondta Turinski.

Hozzátette, Amerikában nem az értékesítési ágazatban akarnak dolgozni a polgárok, Szerbiában fordított a helyzet – a kereskedelmi és értékesítési ágazat a legkeresettebb.

Elmondta azt is, hogy évente mintegy 15 ezer informatikai szakemberből van hiány Szerbiában. A szállítmányozási szektorban hiányoznak a futárok és a kézbesítők. Csak tavaly 1700 olyan céget regisztráltak, amelyek szállítással foglalkoznak.

Turinski szerint a leggyakrabban az öt és tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkezők keresnek munkát.