2024. április 24., szerda

Jövőt szavatolni az emberiségnek

Szerbia készen áll teljesíteni a klímaváltozás lassításához szükséges elvárásokat

Szerbia sokat tesz a jövőben annak érdekében, hogy megvalósítsa a környezetvédelmi célokat, eleget tegyen az úgynevezett zöld előírásoknak – közölte tegnap Glasgow-ban Aleksandar Vučić szerb államfő, aki a világ vezető politikusaival együtt vesz részt a klímaváltozásokkal foglalkozó kétnapos nemzetközi ENSZ-csúcstalálkozón (COP26). Vučić hozzátette, az ország mindent el fog követni annak érdekében is, hogy szavatolja az energiabiztonságot a polgárainak a megváltozott, nehéz körülmények közepette. A budućnostsrbijeav Instagram-profilon közzétett bejegyzésében azt írta az államfő: a csodaszép Skóciában beszélget ma a klímaváltozásokról és azokról az intézkedésekről, amelyeket valamennyiünknek meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a bolygónkon az életet, és szavatoljuk az emberiség jövőjét. Abbéli véleményének adott hangot, hogy megfelelőbb helye nem is lehetne a témák megvitatásának, mint az ENSZ konferenciája, amelyen a világ vezető politikusai vannak jelen.

A szerb államfőt, ahogyan más országok vezetőjét is, António Guterres ENSZ-főtitkár és Boris Johnson brit kormányfő fogadta, a pandémiához alkalmazkodva, könyökérintéssel üdvözölték egymást a politikusok, majd egy óriási, Földet ábrázoló, kék hátterű plakát előtt készítettek közös fotót. A tisztségviselők, természetesen kihasználva az alkalmat, négyszemközti megbeszéléseket folytattak, a szerb elnök zárt ajtók mögött találkozott Emmanurel Macron francia államfővel is. A média úgy véli, az aktuális klímaváltozással kapcsolatos kérdések mellett bizonyára a Koszovóval fennálló feszültség kérdése, a tartós rendezés eshetősége is szóba került. Vučić annyit közölt a találkozó kapcsán, hogy Szerbiának rengeteg „barátja” van, Glasgow-ban a francia elnök is jelen volt, s abban állapodtak meg, hogy még számos területen fűzheti a két állam szorosabbra a fennálló kapcsolatokat. A Macronnal folytatott eszmecserét a Janez Janšával töltött idő előzte meg, a szlovén kormányfővel a szerb államfő rövid beszámolója szerint „tartalmas reggeli megbeszélést” folytatott.

A nap folyamán Vučić találkozott Edi Rama albán kormányfővel és Sztevo Pendarovszki észak-macedóniai államfővel is. A beszámolója szerint a Nyitott Balkán elképzelése iránti támogatást újra megerősítették a felek, a Szkopjéban történt politikai változások miatt azonban valószínűleg elmarad a november eleji belgrádi csúcs, melyen az elképzelés életre hívásának további részleteit vitatták volna meg. A rossz helyhatósági választási eredmények miatt azonban időközben lemondott kormányfői és pártelnöki tisztségéről is Zoran Zaev macedón miniszterelnök, így nem valószínű, hogy részt vesz a korábban kilátásba helyezett találkozókon.

Szerbiai látogatásra invitálta az államfő Pedro Sánchezt, Spanyolország kormányfőjét, s arról biztosította, kiváló fogadtatásban lesz része országunkban, hiszen Szerbia hálás, amiért Madrid következetesen kiáll az ország területi integritásának megőrzése mellett. Sánchez elfogadta a meghívást, a részleteket később pontosítják. Alexander Schallenberg osztrák kancellárral és Sztefan Janev bolgár kormányfővel az országok közötti együttműködés lehetőségeit vették sorra. Szerbia elnöke találkozott Angela Merkel leköszönő német kancellárral, de Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is, a nyugat-balkáni összeköttetések erősítése volt a téma.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a nyugat-balkáni kapcsolatok erősítése volt a téma (Fotó: Instagram/buducnostsrbijeav)

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a nyugat-balkáni kapcsolatok erősítése volt a téma (Fotó: Instagram/buducnostsrbijeav)

Glasgow-ban a klímaváltozással kapcsolatos megbeszélések ma is tartanak. A szerb elnök ma szólal fel az állam- és kormányfők találkozóján, melynek célja a metángáz kibocsátásának globális szintű csökkentése. A találkozót Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szervezi.