2024. április 19., péntek

Színvonalas oktatás 230 éve

Ünnepelt a Karlócai Gimnázium

Az oktatási intézmény hétfőn ünnepelte fennállásának 230. évfordulóját. Az első szerb nyelvű gimnáziumot 1791. november 1-jén alapították meg, az elképzelés megvalósulásában kulcsszerepet játszott Stevan Stratimirović metropolita és Dimitrije Anastasijević Sabov kereskedő.

Stratimirović metropolita arra kérte a dúsgazdag, karlócai Sabov kereskedőt, hogy a jótékonysági célokra szánt pénzét egy gimnázium építésére fordítsa. Sabov 20 ezer ezüstforintot adományozott erre a célra. A példáját számos másik karlócai tehetős polgár követte, és ilyen módon további 13.100 forintot gyűjtöttek össze.

A metropolita 1791 augusztusában értesítette az illír udvari kancelláriát, hogy a szerbek gimnáziumot szeretnének alapítani az összegyűjtött anyagiakból. Emellett kérvényezte Sabov kitüntetését is jótékonyságáért.

Branko Stojkov gimnáziumi igazgató a hétfői ünnepségen elmondta, hogy az elmúlt években a színvonalas oktatásnak és a jó tanítói gárdának, valamint a tehetséges tanulóknak köszönhetően ez az oktatási intézmény kimagaslóan fontossá vált az ország számára.

A Karlócai Gimnáziumban most 552 diák tanul, a tegnapi ünnepségen a gimnázium énekkara is fellépett (Fotó: Ótos András felvétele)

A Karlócai Gimnáziumban most 552 diák tanul, a tegnapi ünnepségen a gimnázium énekkara is fellépett (Fotó: Ótos András felvétele)

- A 230. jubileum alkalmából két kiállítást is szerveztünk, az egyiket a Vajdasági Múzeumban, a másikat pedig az Újvidéki Városi Múzeumban. Ez utóbbi egyfajta történelmi áttekintést nyújt, és egy éven keresztül lesz látható. A következő évben is számos programot fogunk megszervezni, amelyekkel szeretnénk bemutatni a gimnáziumunkat – mondta Stojkov.

A karlócai gimnáziumban megalapítását követően csaknem egy éven keresztül nem indulhatott be a tanítás. Végül I. Ferenc császár és király jóváhagyta és engedélyezte a gimnázium működését 1792. december 12-én. Az első száz év során az intézmény a régi latin iskolában működött, amelyet 1890-ben bontottak el, amikor is megkezdődött – az Anđelić testvérek által biztosított anyagiaknak köszönhetően – az új épület felépítése. Az oktatási intézmény először csak diákfiúkat fogadott, de 1907-től kezdve a lányok is tanulhattak falai között.