2024. április 19., péntek

Díjazott Üvegcipő

A topolyai Fekete Dóra a legjobb női főszereplő – Két különdíjat is nyert a Mara a színjátszó szemlén

A közelmúltban tartották meg Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozóját, amelyen természetesen részt vett a topolyai Mara Amatőr Színház csapata is, ezúttal Molnár Ferenc Üvegcipő című színművével, amelyet Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színésznője rendezett. Arról, hogy hogyan sikerült az idei fesztiválszereplés, Sörfőző Károlyt, a társulat vezetőjét kérdeztük.

– A szokásosnál valamivel kevesebb csoport szerepelt az idei szemlén, és később is tartották meg a vírushelyzet miatt – mondta a társulatvezető.

– Mindössze tíz csapat mutatkozott be, de azok, akik eddig rendszeresen részt vettek, mind ott voltak Szajánban, és érzésem szerint biztosították is a megszokott színvonalat. Azt egy kissé furcsálltuk, hogy a házigazdáknak nem volt bemutatójuk, holott ők szervezték az idei szemlét. Ami a Mara szereplését illeti, mindenekelőtt azt emelném ki, hogy a csoport elégedett volt a szerepléssel, ami számomra a legfontosabb. Külön örömünkre szolgál, hogy a közönség is nagyon jól fogadta a darabot.

A zsűri döntése mindig szubjektív, és nem is kommentálnám különösképpen, annál is inkább, mert a társulat két fiatal tagja is nagyon szép elismerésben részesült. Ezúttal is külön gratulálok Fekete Dórának, aki megkapta a szemle legjobb női főszereplőjének díját, Mendrei Zsolt pedig különdíjat vehetett át, és egyben lehetőséget kapott a MAdT táborban való részvételre. A csoport egy különdíjban is részesült, mégpedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház díjában, ami ugyancsak jóleső érzés volt számunkra.

Ez mindannyiunk érdeme, és szeretném is megköszönni mindenkinek a csapatunkból a befektetett munkát, illetve Crnkovity Gabriellának is, hogy olyan kitartó türelemmel készített fel bennünket a darab bemutatására.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és Szajánnak köszönjük a lehetőséget, a vendéglátást! Szeretném még hangsúlyozni, amire ugyancsak büszkék vagyunk az idei évben, hogy a szajáni szemle mellett részt vettünk a nagy vajdasági szemlén is, ahol bronz minősítést érdemeltünk ki, és ahol szintén elismerték Fekete Dóra alakítását.

Ilyenkor ősszel már megszokhattuk, hogy lassan a jövő évi bemutatóra fókuszálnak a társulatban. Afelől is érdeklődtünk, hogy így van ez az idén is.

– Mindenképpen az új darab felé kacsintgatunk, úgy néz ki, hogy megvan már az új rendezőnk is Jankovics Andrea személyében, aki az Újvidéki Színház színésznője volt, igaz, ma már mással foglalkozik, de örömmel fogadtuk, hogy jelentkezett nálunk. Darabot még nem választottunk, de olyant szeretnénk, amilyet még nem csináltunk, megtörténhet, hogy valami népszínmű lesz, vagy hasonló. Mi ugyanis szeretjük mindig újabb területeken kipróbálni magunkat. Ezt egyébként a szemle zsűrije is külön értékelte. A Mara esetében soha nem lehet előre tudni, hogy milyen bemutatóval lepi meg a közönséget.