2022. augusztus 8., hétfő

Kegyeletteljes megemlékezés Temerinben is

Az 1944/45-ös vérengzések áldozataira emlékeztek hétfőn Temerinben is, a Nyugati temetőben lévő tömegsírnál. A kegyeletadáson immáron 32. alkalommal vettek részt az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői, valamint az áldozatok hozzátartozói és a helyi megemlékezők is, azok, akik minden évben fejet hajtanak az ártatlan áldozatok előtt.

Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke elmondta, hogy 1990 októberében ezen a helyen történt meg az első nyilvános megemlékezés az 1944/45-ös áldozatokról a Délvidéken. Hozzátette, hogy az itt látható márványtáblák felállításának javaslatát 2012-ben, a helyi képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Nagy Nándor, nyugalmazott újságíró osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Kovács Elvira, a köztársasági parlamenti és a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke emlékeztetett, hogy ezen a napon a délvidéki vérengzések ártatlan áldozataira emlékezünk.

– Mi, akik ma itt vagyunk mindent megteszünk annak érdekében, hogy még évtizedek múlva is legyenek olyanok, akik méltó módon emlékeznek elődeinkre – mondta Kovács Elvira.

Az emlékhely előtt dr. Szöllősi Tibor plébános és Sáfrány Dávid káplán egyházi megemlékezést tartott, majd a gyászinduló hangjaira a jelenlévő szervezetek és politikai pártok képviselői elhelyezték a kegyeletadás koszorúit.