2024. április 25., csütörtök

Megújul a palicsi Vigadó

Két hete kezdődtek meg a palicsi Vigadó északi erkélyének felújítási munkálatai – áll a Park Palics Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A tervek szerint az erkély felújítása november közepére befejeződik.

A munkálatok keretében az épület északi oldalán található erkélyt teljesen lebontják, minden megrongálódott, de újrahasznosítható elem helyreállításra kerül, valamint legyártják a szükséges új elemeket és új, dekoratív farozettát – az ún. pávafarkat – készítenek. Ez a védettség alatt álló elem a Vigadó egyik fontos szecessziós szimbóluma, mely uralja az épület külalakját, homlokzatát.

A Vigadó északi erkélyén lévő faelemek súlyos károsodása már kezdett veszélyt jelenteni a járókelők és a létesítmény használói számára, ezért nélkülözhetetlenné vált a felújítása.

A Vigadón folyó munkálatok a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet feltételeinek megfelelően zajlanak. A munkálatok kivitelezésére közbeszerzési pályázatot írtak ki A Vigadó megrongálódott erkélyének helyreállítása címmel, melyre a legkedvezőbb ajánlatot a szabadkai Moj Dom Enterijeri Kft. adta. A felújítási tervet a topolyai GPI Port vállalat készítette, amely a munkálatok szakmai felügyeletét is ellátja. A munkálatok költségeinek biztosításához Szabadka város költségvetéséből 8 millió dinárt különítettek el.