2024. április 25., csütörtök

Faültetési akció a Szegedi és a Belgrádi út mentén

Mintegy 2800 facsemetét ültetnek el a szabadkai vállalatok november végén

A Szabakai Zöld oázis civil szervezet az IT Szabadka 2030 szervezettel karöltve fásítási akciót szervez, melynek keretében 2800 facsemetét ültetnek el a város területén. A fasorokat a Szegedi és a Belgrádi út mentén, összesen hét kilométeres sávban alakítják ki november végén.

A kezdeményezők arra szólították fel a városban és környékén működő cégeket, hogy úgy támogassák a fásítást, hogy adománnyaikkal elősegítsék a facsemeték megvásárlását és későbbi fenntartását. Az akció célja a levegő minőségének javítása, az erózió lassítása és a szélvédősáv kialakítása – áll többek között a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Az akció a Szegedi úton november 20-án veszi kezdetét, hét nappal később pedig a Belgrádi úton folytatódik, pontosabban, a Szabadkai Közkórháztól a Simex gyárig.

A Szabadkai Zöld oázis civil szervezet korábban is szervezett fásítási akciókat, ilyen volt például az újzsedniki illegális szemétlerakó szanálása, területének fásítása, akár a Györgyén és Nagyfény közötti útszakasz fásítása is. Az egyesület szándéka, hogy városi szinten egyesítse a szebb és egészségesebb környezetért küzdőket, fő célja pedig, hogy a közeljövőben több mint 120 kilométer hosszúságú fasor létesüljön a közutak mentén.

A kezdeményezés megvalósításához az IT Subotica 2030 szervezet tagjai 2 millió dinárt különítettek el, ahhoz pedig, hogy az akció teljes mértékben megvalósuljon, további 2,5 millió dinárra lenne szükség. Az egyesület arra kéri az akcióhoz csatlakozó vállalatokat, hogy az info@zelenaoaza.rs e-mail-címen vagy a 064/50-55-530-as telefonszámon vegyék fel a kapcsolatot az illetékeseikkel. Bővebb tájékoztatásért kattintsanak a www.itsubotica2030.rs weboldalra.