2024. március 29., péntek
SPORTBULVÁR

Összefogott az F1 és az NBA

Két egymástól meglehetősen távol álló sportág kötött valószerűtlen szövetséget: az észak-amerikai profi kosárlabdaliga a frissen megkezdett 75. szezonjához, a Formula–1 pedig a tavalyi kényszerszünet után az USA-ba való visszatérésének apropójához kötötte a marketingcélú együttműködést, amellyel szeretnék közelebb hozni egymáshoz a két sportág rajongóit. Ennek részeként digitálisan a 30 NBA-csapat színeire festett F1-es autók képeit mutatták be a közösségi médiában, az austini paddockban kihelyezett palánkon pedig kosárversenyt rendeztek a száguldó cirkusz csapatai számára. A rendhagyó kihívást végül az Aston Martin párosa, Sebastian Vettel és Lance Stroll nyerte meg, akik a büntetővonalról húsz kísérletből összesen kilencszer voltak eredményesek, az ezzel nyert 20 000 dollárt pedig egy helyi alapítványnak ajánlották fel. A második helyen a Haas, a harmadikon pedig az AlphaTauri duója végzett, de több versenyző is kénytelen volt elismerni, hogy jobb, ha a kormány mellett marad. Az USA Nagydíj hétvégéjén néhány NBA-legenda is tiszteletét tette, köztük Dikembe Mutombo, Chris Bosh, Sean Elliott és Fabricio Oberto. A hétvége előtt Charles Leclerc el is látogatott Milwaukeeba a Bucks és a Brooklyn Nets meccsére, ez viszont nem volt tervezett: a Ferrari versenyzője Nizzából egyenesen Austinba repült volna, ám felszállás előtt tévesen nem fogadták el az egyik dokumentumát, így New Yorkba repült, és némi kitérő után érkezett csak meg az USA Nagydíj helyszínére.

Mezt kapott Messitől a pápa

Ferenc pápa köszönetet mondott honfitársának, Lionel Messinek, amiért megajándékozta őt új klubcsapata, a Paris Saint-Germain mezével. „Lionel Messi, kedves testvérem, köszönöm a mezt és az aláírást. Köszönöm, hogy továbbra is a földön jársz. Maradj ilyen. Isten áldjon, mindig számíthatsz rám” – mondta a katolikus egyházfő egy pénteken nyilvánosságra hozott videóüzenetben. A mezt Jean Castex francia miniszterelnök adta át Ferenc pápának a Vatikánban. Messi azt írta a trikóra: Ferencnek, sok szeretettel. Az argentin sztár már a Barcelonánál töltött évei alatt is többször ajándékozott mezt a szentatyának, aki nagy futballrajongó, a kedvenc csapata pedig a Buenos Aires-i San Lorenzo.

Indul a Federer-express

A világklasszis svájci teniszezőt, Roger Federert különleges megtiszteltetés érte hazájában, ugyanis Bázelben villamost neveztek el róla. A 40 éves korábbi világelső az Instagram-odalára töltött fel a Federer-express első útjáról képeket és videót. „Ugrás a Fedexpress fedélzetére! Köszönöm a hihetetlen megtiszteltetést. Mintha csak tegnap lett volna, amikor gyerekként mindennap a 8-as villamossal jártam edzésre” – írta a közösségi oldalán a képek mellé a hússzoros Grand Slam-győztes. A tömegközlekedési eszköznek nemcsak a neve, hanem a belseje is különleges: a jármű falán az utasok érdekességeket olvashatnak Federer karrierjéről, egyes ülőhelyek kinézetét pedig a teniszpályákon a játékosok számára fenntartott pad ihlette. Most már csak arra kell várni, hogy a villamos után Federer karrierjének folytatása is sínre kerüljön, az idén keveset játszó svájci nemrég harmadik térdműtétén is átesett, és csak pár hete dobhatta félre a mankókat.

Fertőtlenítés miatt állt a vb

Bár a japán Kitakjúsu által rendezett torna-világbajnokság buborékban zajlott, a többszörösen tesztelt, mindennap ellenőrzött résztvevők között szerdán mégis találtak egy fertőzöttet. A hír nyomán félbeszakították a férfiak selejtezőjét, és bizarr jeleneteknek lehettek szemtanúi a helyszínen tartózkodók. Bár a járvány már nem újdonság, mégis szürreálisnak hatott, ahogy a levonuló sportolók helyére többtucatnyi, védőfelszerelésbe öltözött személy lepte el a csarnokot, hogy annak minden zugát fertőtlenítsék, emiatt a program nagyjából egy órát csúszott. Elsősorban a szereket vették kezelésbe a szorgos kezek, így még a gyűrűre és a nyújtóra is felkapaszkodtak, hogy áttörölhessék azokat. Látványos mutatványaikat azonban nem pontozta a zsűri.

Mussolini dédunokája a Serie A-ban

Ismerősen csengő vezetéknév tűnt fel a Lazio vasárnapi meccskeretében: az már február óta tudvalevő volt, hogy Romano Floriani Mussolini, a néhai olasz diktátor Benito Mussolini dédunokája csatlakozott a római klub U19-es csapatához, ám most először a felnőttkeretben is helyet kapott a Verona elleni, idegenbeli mérkőzésre. Az 1922 és 1943 között Olaszország élén álló fasiszta vezető utódjai közül többen (köztük Romano Florian édesanyja, Alessandra is) szélsőjobboldali politikusként ténykednek, és bár a 18 éves futballista a játéktudásával érdemelte ki a helyét, a Lazio szélsőséges nézeteket valló szurkolói csoportja, az ultrák különös lelkesedéssel fogadják a dédunoka előléptetését az olasz első osztályba.