2024. április 25., csütörtök

A lelkülethez választott vers

Miklenovics Aranka első díjjal tért haza az esztergomi szavalóversenyről

Szabadkai siker született az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár szervezésében szombaton megtartott versenyen. A ,,…virág volt a vers… elnevezésű megmérettetésre az 50. életévüket betöltött nem hivatásos versmondók jelentkezhettek. Az első díjat Miklenovics Aranka, a szabadkai Csáth-kör versmondója érdemelte ki, aki Jónás Gabriella színművésznő rábeszélésére és hatására nevezett be. Anyaországiak, illetve határon túli magyarok is részt vehettek ezen az eseményen, ahol a 19 jelentkezőből 16-an jelentek meg, és mutathatták be tálentumukat. Kötelező versként Babits Mihály: Jónás imája című versét kellett elmondaniuk, a szabadon választott költeményként pedig Petőfi Sándor: A Gólya című versét mondta el a zsűrinek a közönségnek Esztergomban a szabadkai versmondó. Mint kiemelte, ehhez a vershez érzelmi kötődés is fűzi, ugyanis hét évvel ezelőtt épp az első versenyén (Kiskőrösön), ezzel a poémával kapta meg az első helyezésért járó díjat. Az esztergomi verseny kapcsán kiemelte: – Más verseket pengetünk meg mi idősebbek, már másképp ül meg bennünk egy-egy vers. A korunkból fakadóan az ember keresi azt, hogy mi illik a lelkületéhez, hangulatához és többnyire szomorúbb vagy legalábbis bölcsességeket tartalmazóbb versek jönnek elő, ilyeneket találunk és mondunk el. Ám amikor vidám költeményeket hallok, az rendkívül üdén hat rám.

A szabadkai versmondó felkészítője Horváth Emma tanárnő volt, a versenyen való részvételben Jónás Gabriella színművésznő segítette. Miklenovics Aranka immár hét éve az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör aktív és lelkes tagja. Elmondta, hogy nagyon sokat köszönhet Horváth Emma tanárnőnek fáradhatatlan munkájáért, ugyanis kezdetektől fogva támogatta, motiválta versmondói pályájának fejlődésében, előrehaladásában, valamint képességeinek feltárásában.  – Amit eddig elértem, Horvát Emma tanárnőnek köszönhető, akinek nagyon sok igyekezete volt abban, hogy megfelelő verseket találjon az én habitusomhoz. A kezdetben jól és célirányosan választott versek meghozták a gyümölcsüket, s ezáltal megszerettette velem a versmondást – hangsúlyozta.

Az elmúlt hét évben számos versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Elcsépelt, de mégis igaz: a díj nemcsak elismerés, hanem kötelezettség is, hiszen tovább kell menni, tovább kell lépni, keresni az újabb verseket, az újabb lehetőségeket. Elsősorban azért, hogy másoknak is talán egy kicsit kedvet adjunk, akár a versmondásra, akár a vershallgatásra vagy versolvasásra – tette hozzá.